Zupy rybne zaliczane są przez dietetyków do jednych z najzdrowszych dań. Zawierają witaminy, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy omega-3. Ryby są doskonałym źródłem białka zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Najlepsze są ryby świeże, dlatego warto kupować pstrągi, gdyż ich hodowla jest rozpowszechniona w naszym kraju, dzięki czemu i ich cena nie jest wygórowana. Smacznego!
Składniki:
1-2 całe pstrągi
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
4 duże ziemniaki
1 listek laurowy
3 owoce ziela angielskiego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
masło do smażenia
Przygotowanie:
Pstrągi oczyścić i dokładnie umyć. Odciąć głowy i wyfiletować. Mięso pociąć na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć, wstawić do lodówki.
Głowy z kręgosłupem i płetwami włożyć do garnka, zalać zimną wodą (2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować około 30 minut.
W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i selera. Umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotowy wywar rybny przecedzić, dodać do niego ziemniaki, podsmażone warzywa i rybę. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości ziemniaków (około 15 minut).
Ugotowaną zupę posypać posiekaną zieleniną.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels