Uwielbiam kiszonki, dlatego robię je z różnych warzyw przez cały rok. Nie kupuję suplementów diety, gdyż kiszonki zawierają tak wiele witamin i cudownych bakterii, że zabezpieczają mnie przed ich ewentualnymi niedoborami.
Przygotowanie najprostszej kiszonki z warzyw jest bardzo łatwe: do zrobienia solanki należy używać soli kamiennej (ważne!) niejodowanej i wody pozbawionej chloru, tak przygotowanym roztworem w proporcji 2-5% wagi kiszonego produktu zalewamy warzywa np. w słoju. Czas kiszenia to zwykle od 2 do 21 dni, ale kiszonka jest gotowa wtedy, kiedy uznamy, że nam smakuje.
Świeże kiszonki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i ciemnym miejscu od 4 do 9 miesięcy.
Miłego kiszenia!
Solanka:
1 litr wody – 20-25 g soli ( duża, czubata łyżka)
Otrzymuje się stężenie roztworu około 2,5%.
Ważne! im dłużej chcemy przechowywać kiszonki, tym trzeba użyć więcej soli do przygotowania solanki.
Kiszone ogórki – klasyczne
Składniki:
1 kg małych ogórków
korzeń chrzanu (do każdego słoika po kawałku)
6-8 ząbków czosnku
baldachimy kopru
1 łyżeczka gorczycy
2 litry gorącej wody
2 łyżki soli kuchennej
Przygotowanie:
Ogórki umyć, słoiki z pokrywkami wyparzyć i osuszyć.
Przygotować solankę (sól rozpuścić w gorącej wodzie).
W każdym słoiku ułożyć ciasno ogórki, czosnek, kawałek chrzanu, koper, ziarna gorczycy.
Całość zalać gorącą solanką do przykrycia wszystkich składników.
Zakręcić i odstawić do kiszenia.
Kapusta z burakami i rodzynkami
Składniki:
1 kg młodej kapusty
2 buraki średniej wielkości
3 liście selera
6 ząbków czosnku
majeranek, cząber (świeże lub suszone)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
solanka
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić ją na ćwiartki i drobno posiekać.
Buraki obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Warzywa układać w słoju warstwami: kapusta, buraki, liście selera i pozostałe przyprawy.
Zagotować wodę z solą, ciepłą (nie gorącą) zalać warzywa w słoju. Woda powinna wszystko przykryć.
Zakręcić słój o odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kapusta jest gotowa do spożycia po 9-10 dniach.
Kiszony seler naciowy z czosnkiem
Składniki:
1 pęczek selera naciowego
1 główka czosnku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Solanka
Przygotowanie:
Łodygi selera rozdzielić, umyć i odciąć końcówki. Pokroić na niewielkie kawałki.
Do słoja włożyć kawałki selera i ząbki czosnku z pieprzem. Zalać chłodną solanką i zakręcić słój.
Seler jest dobry do zjedzenia, gdy woda w słoju zmętnieje (3-4 dni).
Kiszone buraki
Składniki:
1 kg buraków
4 ząbki czosnku
3 cebule dymki
1 liść laurowy
5-8 ziarenek pieprzu
skórka 1 kromki chleba razowego na zakwasie
solanka
Przygotowanie:
Obrać cienko buraki, odciąć twarde końcówki.
Buraki pokroić na kawałki lub plasterki, włożyć do dużego słoika, docisnąć. Dodać czosnek, szalotki, liść laurowy, skórkę chleba i pieprz.
Zalać solanką do całkowitego zakrycia składników. Potrząsnąć delikatnie słojem, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Docisnąć buraki.
Zamknąć słój i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce do czasu rozpoczęcia fermentacji. Na wierzchu może dojść do powstawania piany, delikatnie można ją usunąć.
Odstawić słój w chłodne miejsce.
Z buraków kiszonych można przygotować sałatkę, ugotować barszcz, a sok koniecznie wypić!
Kiszony czosnek
Składniki:
8-10 główek czosnku
korzeń chrzanu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka nasion kopru
1 ostra papryczka chili
Solanka: 3 czubate łyżki soli + 1 litr wody
Przygotowanie:
Na dno słoja włożyć chrzan i przyprawy. Wypełnić naczynie główkami czosnku i zalać solanką.
Słój nakryć pokrywką (lekko, bez dokręcania) i odstawić. Przechowywać ok. 3-4 tygodni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mocno zakręcić słój i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Czosnek może zmienić kolor na zielony lub niebieski.
Czosnek kisi się wolno, jest gotowy po 8-9 tygodniach.
Kiszony czosnek jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, past, serów. Solankę po czosnku wykorzystuje się do zup np. do żurku.
Bardzo prosty sposób polecam bo warto mieć kilka słoiczków w domu.