Uwielbiam kiszonki, dlatego robię je z różnych warzyw przez cały rok. Nie kupuję suplementów diety, gdyż kiszonki zawierają tak wiele witamin i cudownych bakterii, że zabezpieczają mnie przed ich ewentualnymi niedoborami.

Przygotowanie najprostszej kiszonki z warzyw jest bardzo łatwe: do zrobienia solanki należy używać soli kamiennej (ważne!) niejodowanej i wody pozbawionej chloru, tak przygotowanym roztworem w proporcji 2-5% wagi kiszonego produktu zalewamy warzywa np. w słoju. Czas kiszenia to zwykle od 2 do 21 dni, ale kiszonka jest gotowa wtedy, kiedy uznamy, że nam smakuje.

Świeże kiszonki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w chłodnym i ciemnym miejscu od 4 do 9 miesięcy.

Miłego kiszenia!

Solanka:

1 litr wody – 20-25 g soli ( duża, czubata łyżka)

Otrzymuje się stężenie roztworu około 2,5%.

Ważne! im dłużej chcemy przechowywać kiszonki, tym trzeba użyć więcej soli do przygotowania solanki.

Kiszone ogórki – klasyczne

Składniki:

1 kg małych ogórków

korzeń chrzanu (do każdego słoika po kawałku)

6-8 ząbków czosnku

baldachimy kopru

1 łyżeczka gorczycy

2 litry gorącej wody

2 łyżki soli kuchennej

Przygotowanie:

Ogórki umyć, słoiki z pokrywkami wyparzyć i osuszyć.

Przygotować solankę (sól rozpuścić w gorącej wodzie).

W każdym słoiku ułożyć ciasno ogórki, czosnek, kawałek chrzanu, koper, ziarna gorczycy.

Całość zalać gorącą solanką do przykrycia wszystkich składników.

Zakręcić i odstawić do kiszenia.

Kapusta z burakami i rodzynkami

Składniki:

1 kg młodej kapusty

2 buraki średniej wielkości

3 liście selera

6 ząbków czosnku

majeranek, cząber (świeże lub suszone)

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

solanka

Przygotowanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić ją na ćwiartki i drobno posiekać.

Buraki obrać i pokroić w cienkie półplasterki.

Warzywa układać w słoju warstwami: kapusta, buraki, liście selera i pozostałe przyprawy.

Zagotować wodę z solą, ciepłą (nie gorącą) zalać warzywa w słoju. Woda powinna wszystko przykryć.

Zakręcić słój o odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Kapusta jest gotowa do spożycia po 9-10 dniach.

Kiszony seler naciowy z czosnkiem

Składniki:

1 pęczek selera naciowego

1 główka czosnku

1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Solanka

Przygotowanie:

Łodygi selera rozdzielić, umyć i odciąć końcówki. Pokroić na niewielkie kawałki.

Do słoja włożyć kawałki selera i ząbki czosnku z pieprzem. Zalać chłodną solanką i zakręcić słój.

Seler jest dobry do zjedzenia, gdy woda w słoju zmętnieje (3-4 dni).

Kiszone buraki

Składniki:

1 kg buraków

4 ząbki czosnku

3 cebule dymki

1 liść laurowy

5-8 ziarenek pieprzu

skórka 1 kromki chleba razowego na zakwasie

solanka

 

Przygotowanie:

Obrać cienko buraki, odciąć twarde końcówki.

Buraki pokroić na kawałki lub plasterki, włożyć do dużego słoika, docisnąć. Dodać czosnek, szalotki, liść laurowy, skórkę chleba i pieprz.

Zalać solanką do całkowitego zakrycia składników. Potrząsnąć delikatnie słojem, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Docisnąć buraki.

Zamknąć słój i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce do czasu rozpoczęcia fermentacji. Na wierzchu może dojść do powstawania piany, delikatnie można ją usunąć.

Odstawić słój w chłodne miejsce.

Z buraków kiszonych można przygotować sałatkę, ugotować barszcz, a sok koniecznie wypić!

Kiszony czosnek

Składniki:

8-10 główek czosnku

korzeń chrzanu

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka pieprzu

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka nasion kopru

1 ostra papryczka chili

Solanka: 3 czubate łyżki soli + 1 litr wody

 

Przygotowanie:

Na dno słoja włożyć chrzan i przyprawy. Wypełnić naczynie główkami czosnku i zalać solanką.

Słój nakryć pokrywką (lekko, bez dokręcania) i odstawić. Przechowywać ok. 3-4 tygodni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie mocno zakręcić słój i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Czosnek może zmienić kolor na zielony lub niebieski.

Czosnek kisi się wolno, jest gotowy po 8-9 tygodniach.

Kiszony czosnek jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek, past, serów. Solankę po czosnku wykorzystuje się do zup np. do żurku.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
5 lat temu

Bardzo prosty sposób polecam bo warto mieć kilka słoiczków w domu.