Pierogi po lubelsku, to kolejny po cebularzach, charakterystyczny regionalny przysmak. Dla mieszkańców Lubelszczyzny to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Jest kilka wersji tych pierogów. Najczęściej przygotowywane są na słodko, niektórzy dodają do farszu miętę, mogą być w wersji słonej z cebulą, bywają również wypiekane w piecu. Proponuję najprostszą wersję oryginalnego przepisu, łatwą do wykonania nawet dla początkujących pierogowych kucharzy. Miłego gotowania!
Składniki:
Farsz
100 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
500 g twarogu (półtłustego lub tłustego)
250 g boczku wędzonego lub słoniny
150 g śmietany
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
400 g mąki pszennej
ciepła woda
Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną na sypko (można ją ugotować dzień wcześniej, gdyż kasza musi wystygnąć).
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę. Zeszklić na niej cebulę.
Kaszę, twaróg i cebulę wraz z wytopioną słoniną zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do miski z farszem dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Zagnieść ciasto: do przesianej mąki dodać stopniowo wodę – tylko tyle, by ciasto było elastyczne. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na bok. Po kilkunastu minutach rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Odcedzić.
Polać śmietaną lub stopionymi skwarkami.
* Kaszę gryczaną można zastąpić kaszą jaglaną.