Pierogi po lubelsku, to kolejny po cebularzach, charakterystyczny regionalny przysmak. Dla mieszkańców Lubelszczyzny to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Jest kilka wersji tych pierogów. Najczęściej przygotowywane są na słodko, niektórzy dodają do farszu miętę, mogą być w wersji słonej z cebulą, bywają również wypiekane w piecu. Proponuję najprostszą wersję oryginalnego przepisu, łatwą do wykonania nawet dla początkujących pierogowych kucharzy. Miłego gotowania!

Składniki:

Farsz

100 g kaszy gryczanej

1 duża cebula

500 g twarogu (półtłustego lub tłustego)

250 g boczku wędzonego lub słoniny

150 g śmietany

sól i pieprz do smaku

 

Ciasto:

400 g mąki pszennej

ciepła woda

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczaną na sypko (można ją ugotować dzień wcześniej, gdyż kasza musi wystygnąć).

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę. Zeszklić na niej cebulę.

Kaszę, twaróg i cebulę wraz z wytopioną słoniną zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do miski z farszem dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść ciasto: do przesianej mąki dodać stopniowo wodę – tylko tyle, by ciasto było elastyczne. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na bok. Po kilkunastu minutach rozwałkować ciasto, szklanką wykroić krążki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Odcedzić.

Polać śmietaną lub stopionymi skwarkami.

* Kaszę gryczaną można zastąpić kaszą jaglaną.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o