Selektywna zbiórka odpadów i recykling – to dzięki nim dbamy nie tylko o porządek wokół nas, ale i o naszą planetę. Staramy się nie gromadzić dodatkowych ton śmieci, tylko przerabiać je i wykorzystywać wielokrotnie.
Szkło jest materiałem, który w całości może zostać poddany recyklingowi. Zużyte szklane opakowanie można w nieskończoność przetapiać na nowe bez pogorszenia jego jakości, oszczędzając przy tym energię i środowisko.
– Dla innych recyklingowanych surowców, jak np. plastik czy papier, można określić limit powtórnego przetworzenia, aby było ono efektywne ekonomicznie i jakościowo. W przypadku szkła takich limitów nie mamy i materiał z jednej butelki może być wykorzystany wielokrotnie – wyjaśnia Adam Przystupa, dyrektor spółki KOM-EKO, która prowadzi wiele działań z zakresu edukacji ekologicznej oraz popularyzuje wiedzę związaną z segregacją odpadów.
Należy pamiętać, że do pojemników na szkło wrzucamy tylko i wyłącznie szkło opakowaniowe: butelki i słoiki. Nie wrzucajmy do kosza na szkło innych wyrobów szklanych, takich jak: lustra, szyby okienne i samochodowe, szklanki, kieliszki, naczynia żaroodporne, żarówki, produkty ceramiczne, wyroby z porcelany, miski, talerze, znicze, czy szklane opakowania po lekach. Szkło pochodzące z wymienionych wyżej wyrobów i szkło opakowaniowe różnią się od siebie. Nie mogą być więc przetapiane razem w piecach przeznaczonych do przerabiania stłuczki opakowaniowej.
– Szkło to dość szerokie określenie i w zależności od rodzaju ma ono inne właściwości fizyczne. Różni się składem chemicznym i temperaturą topnienia, dlatego do wytwarzania szkła opakowaniowego nie może być wykorzystane np. szkło płaskie, okienne – tłumaczy dyr. Przystupa.
Dlaczego segregacja szkła jest tak ważna? – Największego problemu nie stanowią całe butelki wrzucane do kosza z odpadami zmieszanymi, które można przeselekcjonować na linii sortowniczej. Problemem są kawałki potłuczonego szkła znajdujące się w odpadach zmieszanych. Tych nie możemy już skutecznie wyselekcjonować – zaznacza nasz ekspert.
Szkło jest surowcem, o który powinniśmy szczególnie dbać. Opakowania z tego tworzywa są dla nas najbezpieczniejsze i najzdrowsze. – Opakowania szklane są w 100 proc. bezpieczne dla naszych organizmów. W przypadku opakowań z tworzyw sztucznych nie każde z nich nadaje się do przechowywania produktów spożywczych. Innych, jak butelki PET, nie należy używać wielokrotnie. Przy szkle takiego zagrożenia nie mamy – zapewnia Adam Przystupa.
Szkło, jako selektywny surowiec, jest bardzo ważnym dla naszego środowiska materiałem. Mimo że opakowania szklane zajmują dużo miejsca, mają dużo zalet. Mogą być nieskończenie recyklingowane i wykorzystywane ponownie, a na dodatek nie wpływają na przechowywane w nich produkty. Dzięki segregacji szkła dbamy nie tylko o nasze środowisko, ale i o siebie.
Artykuł powstał we współpracy ze spółką KOM-EKO