Jednym ze sposobów na przyrządzanie ryb, jest umieszczanie ich po usmażeniu w zalewie octowej. W ten sposób można przygotować m.in. sielawę, makrelę, śledzie, karpia, pstrąga. Ryba z zalewy octowej jest świetną przystawką, która wybornie smakuje w towarzystwie sałatki jarzynowej lub sałatki ziemniaczanej. Dzięki zalewie octowej kruszeje i nabiera charakteru. Smacznego!
Składniki:
1 kg ryby
sok z 1 cytryny
sól
mąka do panierowania
tłuszcz do smażenia
Zalewa:
½ litra wody
2 marchewki
2 cebule
kilka łyżek octu spirytusowego
1 łyżka cukru
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Przygotowanie:
Wypatroszyć ryby, umyć (duże podzielić na tuszki) osuszyć i posolić. Skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Ryby obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Marchewki gotować 15 minut, dodać cebulę pokrojoną w krążki oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodać ocet i cukier, zagotować.
Usmażone ryby przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcić nakrętki. Odstawić w chłodne miejsce.
Najlepiej smakują po kilku dniach.
Chętnie skorzystamy z przepisu na rybkę. Dawno nie próbowaliśmy ryby w zalewie i czas najwyższy przypomnieć sobie jak smakuje ;).