Jednym ze sposobów na przyrządzanie ryb, jest umieszczanie ich po usmażeniu w zalewie octowej. W ten sposób można przygotować m.in. sielawę, makrelę, śledzie, karpia, pstrąga. Ryba z zalewy octowej jest świetną przystawką, która wybornie smakuje w towarzystwie sałatki jarzynowej lub sałatki ziemniaczanej. Dzięki zalewie octowej kruszeje i nabiera charakteru. Smacznego!

Składniki:

1 kg ryby

sok z 1 cytryny

sól

mąka do panierowania

tłuszcz do smażenia

Zalewa:

½ litra wody

2 marchewki

2 cebule

kilka łyżek octu spirytusowego

1 łyżka cukru

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Przygotowanie:

Wypatroszyć ryby, umyć (duże podzielić na tuszki) osuszyć i posolić. Skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Ryby obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Marchewki gotować 15 minut, dodać cebulę pokrojoną w krążki oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodać ocet i cukier, zagotować.

Usmażone ryby przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą, zakręcić nakrętki. Odstawić w chłodne miejsce.

Najlepiej smakują po kilku dniach.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
internetowy sklep wędkarski

Chętnie skorzystamy z przepisu na rybkę. Dawno nie próbowaliśmy ryby w zalewie i czas najwyższy przypomnieć sobie jak smakuje ;).