Polacy uwielbiają jabłka, chętnie je jedzą przez cały rok, pieką je i przetwarzają na niezliczone sposoby. Nie znam osoby, która by nie kochała ciast z jabłkami i która pozostawałaby obojętna na cudowny zapach pieczonej szarlotki. Sezon na jabłka trwa przez cały rok, więc warto wypróbować każdy z tych prostych przepisów. Smacznego!
Szarlotka samotnika
Składniki:
5 jabłek ( 75 dag)
około 50 dag czerstwego ciasta drożdżowego
8 dag masła
¾ szklanki mleka
1 jajko
cynamon
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Jajko wymieszać z mlekiem. Ciasto drożdżowe pokroić na kromki, częścią szczelnie wyłożyć dno formy i skropić połową mleka z rozmąconym jajkiem.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych – na plasterki. Rozłożyć pokrojone jabłka na cieście, posypać cynamonem. Przykryć pozostałym ciastem i skropić pozostałą częścią mleka. Masło pokroić i rozłożyć równomiernie na wierzchu szarlotki.
Ciasto zapiekać do lekkiego zrumienienia, pilnując, by się nie przypaliło. Posypać cukrem pudrem.
* Szarlotka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Szarlotka sypana
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1, 5 kg jabłek
25 dag masła
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z kaszą oraz cukrem. Przygotować nadzienie: masło schłodzić w zamrażalniku. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wsypać połowę mieszanki mącznej, wyłożyć starte jabłka i przykryć resztą mieszanki. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypać wierzch szarlotki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec około 45 minut. Posypać gorące ciasto cukrem pudrem.
Tarta Tatin
Składniki:
25 dag ciasta francuskiego
2 kg jabłek
10 dag masła
20 dag cukru
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w grube plasterki. Formę do pieczenia wysypać cukrem, następnie wyłożyć pokrojone jabłka, w taki sposób, by owoce nie dotykały brzegów formy do pieczenia.
Masło rozpuścić. Polać rozpuszczonym masłem po jabłkach i posypać cukrem. Całość przykryć płatem ciasta francuskiego, całkowicie je przykrywając. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 250 stopni C.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i wyłożyć odwrotnie, w taki sposób, by jabłka były na wierzchu.