Polacy uwielbiają jabłka, chętnie je jedzą przez cały rok, pieką je i przetwarzają na niezliczone sposoby. Nie znam osoby, która by nie kochała ciast z jabłkami i która pozostawałaby obojętna na cudowny zapach pieczonej szarlotki. Sezon na jabłka trwa przez cały rok, więc warto wypróbować każdy z tych prostych przepisów. Smacznego!

Szarlotka samotnika

Składniki:

5 jabłek ( 75 dag)

około 50 dag czerstwego ciasta drożdżowego

8 dag masła

¾ szklanki mleka

1 jajko

cynamon

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Jajko wymieszać z mlekiem. Ciasto drożdżowe pokroić na kromki, częścią szczelnie wyłożyć dno formy i skropić połową mleka z rozmąconym jajkiem.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a po usunięciu gniazd nasiennych – na plasterki. Rozłożyć pokrojone jabłka na cieście, posypać cynamonem. Przykryć pozostałym ciastem i skropić pozostałą częścią mleka. Masło pokroić i rozłożyć równomiernie na wierzchu szarlotki.

Ciasto zapiekać do lekkiego zrumienienia, pilnując, by się nie przypaliło. Posypać cukrem pudrem.

* Szarlotka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Szarlotka sypana

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

1 szklanka cukru

1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

1, 5 kg jabłek

25 dag masła

cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z kaszą oraz cukrem. Przygotować nadzienie: masło schłodzić w zamrażalniku. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wsypać połowę mieszanki mącznej, wyłożyć starte jabłka i przykryć resztą mieszanki. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypać wierzch szarlotki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec około 45 minut. Posypać gorące ciasto cukrem pudrem.

Tarta Tatin

Składniki:

25 dag ciasta francuskiego

2 kg jabłek

10 dag masła

20 dag cukru

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w grube plasterki. Formę do pieczenia wysypać cukrem, następnie wyłożyć pokrojone jabłka, w taki sposób, by owoce nie dotykały brzegów formy do pieczenia.

Masło rozpuścić. Polać rozpuszczonym masłem po jabłkach i posypać cukrem. Całość przykryć płatem ciasta francuskiego, całkowicie je przykrywając. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 250 stopni C.

Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i wyłożyć odwrotnie, w taki sposób, by jabłka były na wierzchu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments