Awokado jest owocem, który można kupić w każdym sklepie, zaczynając od ryneczków mieszczących się nieopodal domów po duże markety. Chociaż jest łatwo dostępne, nadal wielu z nas nie wie, jakie ma właściwości awokado i dlaczego powinniśmy włączać je do swojej diety.

Awokado to owoc, który bardzo łatwo zjeść, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Znajdziemy w nim zdrowy tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Natomiast w przeciwieństwie do popularnych owoców, w awokado mało jest cukrów prostych.

Ze względu na konsystencję i obecność tłuszczów nazywano je także „masłem bogów”. Dzięki tłuszczom cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce. Ponadto awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W awokado znajdziemy więcej potasu niż w bananach, ponadto sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna. Dodanie świeżego awokado do pomidora lub marchewki znacznie poprawia absorpcję karotenoidów oraz ich przekształcenie w aktywną formę witaminy A.

Wiele osób obawia się awokado ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu. Jednak jest to tłuszcz, mający dobroczynny wpływ na nasz organizm. Pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów, a jednocześnie utrzymywać prawidłowy poziom „dobrego cholesterolu” HDL. Oznacza to, że awokado będzie też dobrym wyborem dla osób chorujących na miażdżycę.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, awokado jest najbardziej kalorycznym owocem. Nie znaczy to, że bezwzględnie powinny go unikać osoby na diecie. Naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii (USA) odkryli, że awokado może pomóc kontrolować apetyt. Zjedzenie połowy awokado na lunch powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami

Więcej zdrowych właściwości awokado znajdziecie w Poradniku Zdrowie

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o