Bób jest jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych. Jest bardzo pożywny, a przy tym cenny dla zdrowia, gdyż zawiera witaminy z grupy B. Należy go jeść po ugotowaniu, najlepiej przeznaczając do jedzenia same młode ziarna. Bób może być wielokolorowy, spotyka się wiele jego odmian, najczęściej uprawiany jest zielony, a bywa również czerwony i biały. Wszystkie są jednakowo pyszne. Smacznego!
Bób z masłem
Składniki:
800 g młodego bobu
3 łyżki masła
Sól
Przygotowanie:
Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać masło i chwilę poddusić.
Bób po kapitańsku
Składniki:
800 g młodego bobu
2 łyżki masła
100 g keczupu
natka pietruszki
sól, pieprz i curry
Przygotowanie:
Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać masło, keczup i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę poddusić i doprawić przyprawami.
Bób firmowy
Składniki:
800 g młodego bobu
1,5 łyżki masła
kieliszek białego, wytrawnego wina
100 g szynki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać wino, masło, zmieloną szynkę, sól i pieprz. Całość dusić na małym ogniu, do odparowania wina.