Bób jest jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych. Jest bardzo pożywny, a przy tym cenny dla zdrowia, gdyż zawiera witaminy z grupy B. Należy go jeść po ugotowaniu, najlepiej przeznaczając do jedzenia same młode ziarna. Bób może być wielokolorowy, spotyka się wiele jego odmian, najczęściej uprawiany jest zielony, a bywa również czerwony i biały. Wszystkie są jednakowo pyszne. Smacznego!

Bób z masłem

Składniki:

800 g młodego bobu

3 łyżki masła

Sól

Przygotowanie:

Bób opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać masło i chwilę poddusić.

Bób po kapitańsku

Składniki:

800 g młodego bobu

2 łyżki masła

100 g keczupu

natka pietruszki

sól, pieprz i curry

Przygotowanie:

Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać masło, keczup i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę poddusić i doprawić przyprawami.

Bób firmowy

Składniki:

800 g młodego bobu

1,5 łyżki masła

kieliszek białego, wytrawnego wina

100 g szynki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania posolić. Bób odcedzić, obrać i przełożyć do rondelka. Do bobu dodać wino, masło, zmieloną szynkę, sól i pieprz. Całość dusić na małym ogniu, do odparowania wina.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments