Rozpoczyna się sezon na wszelkie nowalijki. Czas sięgnąć po młode liście buraka, gdyż zawierają dużo witamin, żelaza, wapnia oraz substancji o działaniu podobnym do estrogenów. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest znakiem, że wiosna w pełni rozkwitła również w naszej kuchni.

Składniki:

  • 400 g wołowiny z kością
  • 2 pęczki botwiny
  • włoszczyzna
  • szklanka kwasu buraczanego
  • burak ćwikłowy
  • ½ szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 jaja
  • koperek
  • sok z cytryny
  • cukier
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić na mniejsze części.
  2. Mięso opłukać, zalać zimną, osoloną wodą, gotować do miękkości na małym ogniu; pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, następnie przyprawy, po ugotowaniu odcedzić.
  3. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
  4. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Botwinkę umyć, oczyścić, pokroić w paseczki i wraz ze startym burakiem ugotować w niedużej ilości (lekko zakwaszonego sokiem z cytryny) wcześniej ugotowanego wywaru.
  6. Ugotowaną botwinę połączyć z resztą wywaru, dodać kwas buraczany, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować.
  7. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Do każdej porcji barszczu dodać jajko i posypać zieleniną.

Różne warianty zup z botwinki:

Barszcz z botwiny – jarski.

Botwinę ugotować z 2 ząbkami czosnku i cebulą, liściem laurowym oraz 2 łyżkami masła.

Barszcz z botwiny z zieleniną.

Do każdej porcji dodać 1 łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego). Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.

Barszcz z botwiny ze szczawiem.

Z botwiną ugotować 100 g zmielonego szczawiu, dodać 1 łyżkę masła.

Na zdrowie! 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Jolanta Makuch-Wróblewska
Jolanta Makuch-Wróblewska
6 lat temu

Brzmi zachęcająco, kubki smakowe obudzone, przekaz precyzyjny, nieskomplikowany – idę do kuchni testować przepis Pani Piechoty.

Michal
Michal
6 lat temu

Gdyby nie ten przepis to po nocy kultury doszedlbym do siebie dopiero chyba w czwartek… 😉 polecam na orzezwienie 🙂

Ula
Ula
5 lat temu

Botwinkę robię prawie tak samo,tylko ten stary burak kroję cieniutko na tarce z nozykami i osobno gotuję w małej ilości wody, a później jak miękki to zakwaszam cytryną i łącze z resztą ugotowanej młodej botwinki. Tak też przygotowuję buraczki do chłodnika . Pozdrawiam.