Burgery cieszą się wśród Polaków niesłabnącą popularnością. Wydawałoby się, że to po prostu kotlet w bułce. Nic bardziej mylnego. Mnogość wariantów burgerów, z różnymi dodatkami, różnymi rodzajami mięsa, z kotletami i składnikami wege – wszystko to daje bardzo szerokie pole do popisu dla inwencji kucharzy.

Choć tradycyjnie burgery przyrządza się z mielonego mięsa wołowego, nierzadko w menu restauracji znajdziemy kotlety z kurczaka, czy wieprzowiny. Wersje wegetariańskie burgerów mogą mieć kotlet serowy, lub na bazie strączków. Burgery wegańskie często robi się z seitana lub z warzywnego, odpowiednio przyprawionego wkładu. Sosy wegańskie nie zawierają produktów odzwierzęcych. Często knajpki specjalizują się w serwowaniu burgerów, nierzadko jakiegoś konkretnego rodzaju – na przykład wege. Najważniejsze jest to, by znaleźć dla siebie lokal, w którym serwuje się naprawdę dobre hamburgery.

Burgery wołowe – na co zwrócić uwagę

Klasykiem wśród hamburgerów są te z mieloną wołowiną. Ważne, byśmy wybrali lokal, gdzie mięso jest świeże i wysmażone w stopniu, który nam odpowiada. Dodatki mogą być różne, w zależności od tego, co dany lokal serwuje. Zwrócić trzeba uwagę na jakość składników – rukola, czy sałata, pomidor, papryka, papryczki chilli, ogórki – wszystko to musi być świeże i smaczne. Sosy, na przykład klasyk BBQ lub bardzo popularny aioli, muszą nadawać potrawie wyrazu i pasować do kompozycji składników danego burgera. Choć burger wołowy to danie, które kojarzy nam się ze Stanami Zjednoczonymi, bułką pszenną, sosem BBQ, pomidorem, cebulą i sałatą, burgery wołowe znajdziemy w różnych nieklasycznych, a równie smacznych odsłonach. Nierzadko zjemy burgery w stylu włoskim, lub polskim. Najważniejsze jednak pozostają świeżość mięsa i innych składników potrawy, estetyczne podanie i atrakcyjna kompozycja smakowa.

Burgery – kwestia bułki

Jakość bułki w burgerze jest kluczowa. Bułka powinna być zwarta i chrupiąca, podpieczona przed podaniem potrawy. Lokale często wypiekają swoje własne pieczywo do burgerów. Kupują je także na specjalne zamówienie w piekarniach. Z perspektywy konsumenta ważne jest to, by bułka była przyrumieniona, nieco chrupka, ale miękka w środku, by komponowała się dobrze ze składnikami burgera. trzymała wszystko w całości no i wyglądała apetycznie. Bułka do burgerów jest najczęściej pszenna, choć oczywiście zdarzają się inne warianty.

Burgery w wielu odsłonach – najlepszy adres w Lublinie

Wiele miejscówek w Polsce oferuje burgery jako część szerszego menu. W Lublinie takim lokalem jest Mojo – Kuchnia i przyjaciele, znajdujące się w samym sercu miasta, na miasteczku akademickim. W karcie Mojo znajdziesz burgera dla siebie – niezależnie od tego, jakie mięso lubisz, lub czy je w ogóle jadasz. Opcje są naprawdę zróżnicowane, a wszystkie smakują bardzo bardzo dobrze. Plusem restauracji, które serwują burgery jako część swojego menu jest to, że osoba, z którą jesteś na obiedzie lub kolacji, a która na burgera akurat nie ma ochoty, wybierze dla siebie coś innego – na przykład sałatkę, pizzę lub makaron. W Mojo masz dodatkowo opcję wyboru burgera solo, lub w zestawie z frytkami i surówką. W zależności od tego, jak duży czujesz głód, wybierasz wariant poszerzony lub nie.

Jakość składników zestawów z burgerami – frytek, surówek – musi też być super. Frytki powinny smakować jak domowe, od babci, z dobrych, świeżych ziemniaków. A surówka musi być zrobiona na bazie najlepszej jakości warzyw.

Burgery – skąd ta popularność?

Fenomen popularności burgerów można wytłumaczyć kilkoma czynnikami. Po pierwsze i oczywiste – burgery są bardzo smaczne. Są też sycące, co sprawia, że zaspokoją nawet bardzo silny głód. Dodatkowo, hamburgery znajdziemy w tak wielu odsłonach, że nigdy nam się nie znudzą. Warto jednak zadbać o źródło, z którego potrawa pochodzi. W dobrej restauracji, gdzie szef kuchni dba o każdy detal wchodzący w skład dania, twoje doświadczenie jedzenia burgera będzie tak przyjemne, jak być powinno. Burger to świetna opcja na sycący lunch, kolację po ciężkim dniu lub po prostu na integrację ze znajomymi przy piwie i drinkach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś burgera z prawdziwego zdarzenia, musisz jak najszybciej naprawić ten błąd. Ten smak wciąga.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments