Kuchnia meksykańska – jedna z najlepszych na świecie

0
361

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych, najbardziej charakterystycznych kuchni świata. Kojarzy się z pszennymi i kukurydzianymi tortillami, fasolą, chilli con carne, ostrym smakiem i intensywnym aromatem wielu przypraw. Obecnie nie musisz odwiedzać Ameryki Łacińskiej, żeby cieszyć się pysznymi potrawami kuchni meksykańskiej. Wiele restauracji na całym świecie umożliwia spróbowanie dań takich jak burritos, taco, czy enchilladas. Podpowiemy ci, gdzie w Lublinie zjesz najlepsze meksykańskie potrawy oraz przybliżymy tajniki dań tej kuchni.

Kuchnia meksykańska – spadek po Majach, Aztekach i konkwistadorach

Kuchnia meksykańska w takim kształcie, w jakim znamy ją dziś, powstała w wyniku spotkania tradycyjnych kuchni rdzennych mieszkańców Meksyku oraz hiszpańskich najeźdźców. Podstawą kuchni Majów i Azteków były kukurydza, pomidory, ziemniaki i bataty oraz fasola; no i oczywiście papryczki chilli. Rodzimych produktów było naturalnie więcej, jednak te wymienione są najlepiej rozpoznawalne i najbardziej charakterystyczne. Hodowlę zwierząt na mięso rozpropagowali dopiero osadnicy hiszpańscy, którzy do Meksyku sprowadzili także nabiał, czosnek i cebulę oraz uprawy pszenicy i żyta. W rezultacie dawne tradycje indiańskie dotyczące przyrządzania jedzenia, w styczności z europejskimi produktami i zwyczajami kulinarnymi, wytworzyły współczesną kuchnię meksykańską, która w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kuchnia meksykańska – tradycyjne dania

Kuchnia meksykańska oferuje bogactwo potraw, odpowiednich dla wegetarian i osób mięsożernych. Sławne taco to tortille kukurydziane, faszerowane pastą na przykład z fasoli. Oczywiście farsz przyrządza się na różne sposoby. Może być w nim mięso, może być on też wegetariański. Nierzadko spotyka się taco podawane z rybami i owocami morza lub z dodatkiem awokado. Inne typowo meksykańskie potrawy to:

  • Enchilada – tortilla z nadzieniem, zapiekana w ostrym sosie pomidorowym.

  • Burritos – tortille pszenne, wypełnione różnymi rodzajami nadzienia.

  • Quesadillas – dwie tortille, pomiędzy którymi znajduje się zapiekany ser.

  • Flagowe danie kuchni meksykańskiej – jednogarnkowe chilli con carne, które coraz częściej przyrządza się w bezmięsnej wersji – chilli sin carne.

To, co łączy wszystkie dania kuchni meksykańskiej to niezwykły smak chilli, kuminu i innych aromatycznych przypraw.

Jeśli chodzi o trunki, nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej jest piwo, a także drinki na jego bazie, na przykład Cerveza Corona. Oczywiście tradycyjnym napojem alkoholowym pochodzącym z Meksyku jest Tequila. Bez niej nie można wyobrazić sobie prawdziwej meksykańskiej fiesty. Na jej bazie powstaje wiele koktajli, najsławniejszy z nich to Margarita.

Słodycze pochodzące z tradycji kuchni meksykańskiej, takie jak Pan de Muerto, Tres leches, czy Churros, są bardzo słodkie, najczęściej pokryte cukrem, czasem chilli.

Kuchnia meksykańska na stołach całego świata

Kuchnia meksykańska jest jedną najlepiej rozpoznawalnych i najpopularniejszych kuchni świata. Wyjątkowe przyprawy wykorzystywane do przygotowania potraw, niezwykła różnorodność składników oraz po prostu świetny smak – wszystko to przyciąga konsumentów. Nie każdego z nas stać – ze względów ekonomicznych, czy życiowych – by wybrać się do źródła kuchni meksykańskiej, do Ameryki Środkowej. Jednak na całym świecie, zwłaszcza w większych ośrodkach miejskich, możemy znaleźć restauracje serwujące meksykańskie potrawy. Dzieje się tak dzięki wyjątkowej atrakcyjności i popularności dań meksykańskich, przekładających się na prężność biznesową lokali.

W Polsce działa wiele świetnych miejscówek, gdzie zjesz doskonałe burritos, guacamole, czy quesadillas. Każdy z ośrodków miejskich ma swoją gwiazdę wśród restauracji meksykańskich. W Lublinie jest to z pewnością usytuowany w samym sercu miasta, na miasteczku akademickim, lokal Loco Taco. Miejscówka ta to absolutny MUST dla każdego smakosza odwiedzającego Lublin, lub tu zamieszkałego. Loco – czyli szalony – Taco sprawi, że zwariujesz na punkcie – nie tylko taco, ale i innych potraw meksykańskich.

Czy warto spróbować dobrej meksykańskiej kuchni? Stałych bywalców lokali serwujących takie dania nie trzeba o tym przekonywać. A ci, którzy jeszcze nie próbowali – dużo tracą. Trzeba eksplorować nowe terytoria, wyjść poza pudełko komfortu i sięgnąć po … kuszące, pachnące taco.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments