Marynowana papryka swym cudownym kolorem nie tylko przypomina o końcu lata, ale wspaniale urozmaica codzienny jadłospis, wzbogacając go w bezcenne witaminy. Warto teraz poświęcić odrobinę czasu, by zimą sięgając po słoiczek, uatrakcyjnić niejeden posiłek. Jedzmy marynowaną paprykę do mięs, kanapek, przystawek. Smacznego!
Papryka marynowana
Składniki:
75 dag papryki
50 dag małych ogórków
koper
1 łyżeczka gorczycy
6 ziarenek pieprzu
½ litra wody
1 szklanka octu 6%
1 łyżeczka soli
1 listek laurowy
2 goździki
Przygotowanie:
Paprykę i ogórki umyć.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić na kawałki.
Ogórki razem z papryką ściśle ułożyć w słoikach, do każdego słoika włożyć koper, kilka ziaren gorczycy i pieprzu.
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, goździkami, liściem laurowym oraz solą.
Wrzącą zalewą zalać słoiki, szczelnie zakręcić pokrywkami.
Pasteryzować przez 20 minut.
Papryka z winogronami
Składniki:
1 kg papryki
½ kg winogron
chrzan
Zalewa: po ½ litra wody i octu, 25 dag płynnego miodu, po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu, 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Paprykę umyć, odkroić koniec z ogonkiem, pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek uważając, by nie przebić ścianek.
Zagotować wodę z przyprawami.
Do wrzącej wody włożyć paprykę na 3 minuty. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Winogrona oczyścić, osuszyć, oderwać od gałązek.
Strąki papryki napełnić owocami, ułożyć ściśle w słoikach z dużym otworem. Do każdego słoika włożyć po 2 kawałeczki (wiórki) obranego korzenia chrzanu.
Wodę, w której obgotowywane były papryki ponownie zagotować z octem i miodem. Gorącą zalewę wlać do słoików z papryką, tak, by papryki były całkowicie zakryte.
Szczelnie zamknąć słoiki, pasteryzować 20 minut.
Papryka z cebulą
Składniki:
1 kg papryki
1 dymka
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Pieprz
Gałązki oregano
½ litra wody
10 dag cukru
2 dag soli
100 ml octu
olej
Przygotowanie:
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w talarki, czosnek obrać.
Paprykę, cebulę czosnek, oregano i przyprawy włożyć do słoików.
Do każdego słoika wlać 1 łyżeczkę oleju.
Wodę zagotować z cukrem, solą i octem. Zalać słoiki z papryką, zamknąć pokrywkami i pasteryzować 25 minut.
Papryka z pomidorami
Składniki:
1 kg papryki
30 dag twardych pomidorów
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
Zalewa: 1 ½ szklanki wody, ½ szklanki octu winnego 6%, po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy, soli i pieprzu, 3 listki laurowe
Przygotowanie:
Paprykę zblanszować, pozbawić skórki, gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić w paseczki.
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w talarki.
Słoiki napełnić papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem. Do każdego słoika wlać po 1 łyżce oleju.
Zagotować zalewę. Gorącą zalać słoiki napełnione sałatką. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.