Marynowana papryka swym cudownym kolorem nie tylko przypomina o końcu lata, ale wspaniale urozmaica codzienny jadłospis, wzbogacając go w bezcenne witaminy. Warto teraz poświęcić odrobinę czasu, by zimą sięgając po słoiczek, uatrakcyjnić niejeden posiłek. Jedzmy marynowaną paprykę do mięs, kanapek, przystawek. Smacznego!

Papryka marynowana

Składniki:

75 dag papryki

50 dag małych ogórków

koper

1 łyżeczka gorczycy

6 ziarenek pieprzu

½ litra wody

1 szklanka octu 6%

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

2 goździki

Przygotowanie:

Paprykę i ogórki umyć.

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić na kawałki.

Ogórki razem z papryką ściśle ułożyć w słoikach, do każdego słoika włożyć koper, kilka ziaren gorczycy i pieprzu.

Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, goździkami, liściem laurowym oraz solą.

Wrzącą zalewą zalać słoiki, szczelnie zakręcić pokrywkami.

Pasteryzować przez 20 minut.

Papryka z winogronami

Składniki:

1 kg papryki

½ kg winogron

chrzan

Zalewa: po ½ litra wody i octu, 25 dag płynnego miodu, po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu, 2 listki laurowe

Przygotowanie:

Paprykę umyć, odkroić koniec z ogonkiem, pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek uważając, by nie przebić ścianek.

Zagotować wodę z przyprawami.

Do wrzącej wody włożyć paprykę na 3 minuty. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Winogrona oczyścić, osuszyć, oderwać od gałązek.

Strąki papryki napełnić owocami, ułożyć ściśle w słoikach z dużym otworem. Do każdego słoika włożyć po 2 kawałeczki (wiórki) obranego korzenia chrzanu.

Wodę, w której obgotowywane były papryki ponownie zagotować z octem i miodem. Gorącą zalewę wlać do słoików z papryką, tak, by papryki były całkowicie zakryte.

Szczelnie zamknąć słoiki, pasteryzować 20 minut.

Papryka z cebulą

Składniki:

1 kg papryki

1 dymka

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

Pieprz

Gałązki oregano

½ litra wody

10 dag cukru

2 dag soli

100 ml octu

olej

Przygotowanie:

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w talarki, czosnek obrać.

Paprykę, cebulę czosnek, oregano i przyprawy włożyć do słoików.

Do każdego słoika wlać 1 łyżeczkę oleju.

Wodę zagotować z cukrem, solą i octem. Zalać słoiki z papryką, zamknąć pokrywkami i pasteryzować 25 minut.

Papryka z pomidorami

Składniki:

1 kg papryki

30 dag twardych pomidorów

20 dag cebuli

4 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

Zalewa: 1 ½ szklanki wody, ½ szklanki octu winnego 6%, po 1 łyżeczce ziela angielskiego, gorczycy, soli i pieprzu, 3 listki laurowe

Przygotowanie:

Paprykę zblanszować, pozbawić skórki, gniazd nasiennych oraz białych błonek, pokroić w paseczki.

Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w talarki.

Słoiki napełnić papryką, pomidorami, cebulą i czosnkiem. Do każdego słoika wlać po 1 łyżce oleju.

Zagotować zalewę. Gorącą zalać słoiki napełnione sałatką. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o