Pstrągi są moimi ulubionymi rybami, nie tylko ze względu na ich walory smakowe i przystępną cenę, ale również dlatego, że dają wiele możliwości w tworzeniu ciekawych posiłków. Są pyszne bezpośrednio po obróbce termicznej, ale również mają wiele zastosowań po ostygnięciu, na przykład jako składnik sałatek.
Pstrąga na gorąco w majonezie można przygotować w niecałą godzinę, więc jest to świetna propozycja dla osób szukających prostych i szybkich do wykonania przepisów. Z kilkoma dodatkami takimi jak sałata, pomidorki koktajlowe i kapary atrakcyjnie prezentuje się na półmisku i z pewnością oczaruje każdego. Smacznego!
Składniki:
2 pstrągi
6 plasterków cytryny
¾ szklanki majonezu
1 mała cebula
1 łyżka kaparów
3 korniszony
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Mąka do panierki
Sól, pieprz
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Majonez wymieszać z drobno posiekanymi korniszonami i cebulą, dodać natkę pietruszki i kapary, wymieszać.
Pstrągi oczyścić, opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posolić, obtoczyć w mące. Do wnętrza ryby włożyć plasterki cytryny. Smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem na złoty kolor z obydwu stron. Posypać pieprzem.
Usmażone pstrągi wyłożyć na gorący półmisek, polać wcześniej przygotowanym sosem.
* Podawać z frytkami oraz brokułami.