Pstrągi są moimi ulubionymi rybami, nie tylko ze względu na ich walory smakowe i przystępną cenę, ale również dlatego, że dają wiele możliwości w tworzeniu ciekawych posiłków. Są pyszne bezpośrednio po obróbce termicznej, ale również mają wiele zastosowań po ostygnięciu, na przykład jako składnik sałatek.

Pstrąga na gorąco w majonezie można przygotować w niecałą godzinę, więc jest to świetna propozycja dla osób szukających prostych i szybkich do wykonania przepisów. Z kilkoma dodatkami takimi jak sałata, pomidorki koktajlowe i kapary atrakcyjnie prezentuje się na półmisku i z pewnością oczaruje każdego. Smacznego!

Składniki:

2 pstrągi

6 plasterków cytryny

¾ szklanki majonezu

1 mała cebula

1 łyżka kaparów

3 korniszony

1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

Mąka do panierki

Sól, pieprz

Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Majonez wymieszać z drobno posiekanymi korniszonami i cebulą, dodać natkę pietruszki i kapary, wymieszać.

Pstrągi oczyścić, opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posolić, obtoczyć w mące. Do wnętrza ryby włożyć plasterki cytryny. Smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem na złoty kolor z obydwu stron. Posypać pieprzem.

Usmażone pstrągi wyłożyć na gorący półmisek, polać wcześniej przygotowanym sosem.

* Podawać z frytkami oraz brokułami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o