Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Smaczne, zdrowe i niezwykle uniwersalne. W sezonie letnim cukinia jest bardzo tania, a jej łagodny smak pozwala na wiele połączeń i zastosowań w kuchni. W Polsce zaczęto ją uprawiać w latach 70. Szybko okazało się, że świetnie przyjęła się w naszym klimacie. Możemy ją posadzić w przydomowym ogródku i spodziewać się obfitych plonów. Co warto wiedzieć o cukinii, jakie ma właściwości i zastosowania?

Cukinia to po włosku „mała dynia” i do rodziny dyniowatych właśnie to warzywo należy. Niektórzy rozróżniają cukinię i kabaczek, na podstawie stadium dojrzałości, większość jednak stosuje obie nazwy zamiennie. Jadalną część rośliny stanowi podłużna jagoda, która osiąga długość od dziesięciu do czterdziestu centymetrów. Najczęściej jest ona zielona lub żółta. Niewiele osób wie, że jadalne są również kwiaty cukinii. Ze względu na uniwersalny, delikatny smak, cukinia ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Można ją piec w piekarniku, smażyć na patelni, grillować, a nawet gotować. Dozwolone jest również spożywanie cukinii na surowo, np. łącząc je z sosami i dipami.

Wartości odżywcze

Cukinia ma mnóstwo błonnika, a poza tym jest bogata w takie składniki odżywcze, jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor, witamina C, witamina K oraz witaminy z grupy B (B1,B3). Wśród właściwości cukinii wymienić trzeba wysoką zawartość aminokwasów, czyli substancji wchodzących w skład białek. Są to: leucyna, lizyna, izoleucyna, fenyloalanina, alanina, glicyna, tyrozyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, cystyna. Warzywo to jest również źródłem flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i rozkurczowe.

Dzięki zawartości tych składników spożywanie cukinii zmniejsza ryzyko niedoborów witamin i minerałów, przez co zapewnia prawidłową pracę organizmu. Znajdująca się w niej witamina C jest jednym z najważniejszych antyoksydantów, który neutralizuje wolne rodniki tlenowe, zapobiegając tym samym degeneracji DNA i opóźniając procesy starzenia się organizmu. W połączeniu z pozostałymi antyoksydantami, karotenem i witaminą E pomaga chronić przed utratą jędrności oraz powstawaniem przebarwień. Wspomaga także proces regeneracji naskórka. Dzięki obecności kwasu foliowego cukinia powinna znaleźć się również w jadłospisie kobiet w ciąży.

Cukinia na tle innych warzyw wyróżnia się między innymi tym, że nie kumuluje metali ciężkich. Bezpieczeństwo jej stosowania potwierdza fakt, że rekomenduje się ją jako jedno z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety małych dzieci.

Kilka najważniejszych zalet cukinii:

Wspiera odchudzanie – cukinia składa się aż w 95 % z wody i ma bardzo małą wartość energetyczną, dzięki czemu poleca się ją osobom starającym się zgubić nadprogramowe kilogramy. Warzywo to ma również niski indeks glikemiczny, dlatego szczególną uwagę powinny mu poświęcić osoby chorujące na cukrzycę. Dzięki dużej zawartości błonnika, cukinia przyspiesza spalanie tłuszczu. Przyspiesza również przemianę materii, dzięki czemu chudniemy szybciej.

Reguluje poziom cukru we krwi – dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i małej zawartości węglowodanów jest świetnym warzywem dla osób chorujących na cukrzycę. Błonnik zawarty w cukinii równoważy poziom cukru, a magnez i cynk rozkładają glukozę.

Wspiera zdrowie serca – dzięki małej zawartości tłuszczu i sodu wspomaga równowagę węglowodanów w diecie. Ma również sporo magnezu i potasu, których niedobór często może być przyczyną niewydolności serca. Znajdujący się w cukinii błonnik pomaga zmniejszać ryzyko udarów mózgu, nadciśnienia oraz chorób serca.

Pomaga zachować zdrowy wzrok – główne znaczenie mają zawarte w cukinii luteina i zeksatyna, dwa utleniacze zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej. W połączeniu z witaminą A razem wspierają zdrowie naszych oczu.

Leczy astmę – dzięki zawartości miedzi, która sprzyja leczeniu chorób układu oddechowego oraz witaminy C mającej silne działanie przeciwzapalne.

Obniża poziom cholesterolu – znajdujące się w niej witaminy C i A opóźniają początki miażdżycy tętnic, natomiast błonnik reguluje poziom cholesterolu.

Redukuje stres – zawdzięcza to bogactwu witamin z grupy B, które redukują poziom stresu, przeciwdziałają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację oraz działają odprężająco na nasz organizm.

Poprawia stan skóry – znajdujące się w cukinii przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeksatyna mają działanie przeciwstarzeniowe, gdyż chronią komórki skóry i ciała przed działaniem wolnych rodników. Rozjaśniają również skórę i poprawiają jej kondycję. Cukinia składa się w 95 % z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia skórę.

Odkwasza organizm – dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, które pomagają w pozbyciu się toksyn przynosi równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Jej spożywanie zaleca się szczególnie osobom jedzącym dużo mięsa i serów, które sprzyjają zakwaszeniu organizmu.

Pomaga w profilaktyce raka – spora zawartość błonnika pochłania nadmiar wody w okrężnicy i utrzymuje wystarczającą wilgotność kału, co wpływa korzystnie na przemianę materii. Z tego powodu błonnik jest polecany w profilaktyce raka jelita grubego.

Kiszona cukinia na zdrowie

Staje się coraz popularniejsza w polskich domach. Poza zawartością wszystkich witamin i minerałów wymienionych wcześniej jest źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną jelit. Można zatem uznać je za naturalne probiotyki. Spożywanie kiszonej cukinii może: wspierać pracę układu odpornościowego, wspomagać usuwanie toksyn z organizmu, wspierać przemianę materii. Kiszona cukinia może być dodatkiem do innych dań lub samodzielną przekąską.

Kto nie powinien jeść cukinii

Cukinii nie powinny spożywać osoby, u których występują wrzody żołądka, choroby układu pokarmowego, biegunka, stany zapalne woreczka żółciowego czy choroby nerek.

Przechowywanie cukinii

Cukinii nie powinno się trzymać w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura negatywnie wpływa na jej smak. Dobrze jest także unikać trzymania cukinii wraz z innymi warzywami i owocami, które wydzielają etylen – chodzi tu o m.in. awokado, jabłka czy pomidory. Trzymanie cukinii obok nich może przyczynić się do szybszego zepsucia warzywa. Najlepiej trzymać cukinię w suchym i chłodnym miejscu, najlepsza jest temperatura do 10 stopni. Dzięki temu warzywo można trzymać nawet przez kilka tygodni.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments