Cebularze to charakterystyczna wizytówka Lublina. Można je znaleźć praktycznie w każdej lubelskiej piekarni i w sklepie z pieczywem. Kuszą wyglądem i zapachem. A ten smak!

W połączeniu z masłem są idealną propozycją na drugie śniadanie. Dla wszystkich miłośników domowych wypieków, również tych, którzy mieszkają poza Lubelszczyzną, przygotowałam przepis na domowego cebularza. Jest to przepis najbliższy pierwowzorowi, cebularzowi wypiekanemu przez społeczność żydowską w przedwojennym Lublinie.

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag masła

Farsz:

  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Farsz należy przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy.

Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem, posypać odrobiną mąki. Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.

Wyrobić ciasto przez 30 minut, by odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków można posmarować pozostałym jajkiem. Rozłożyć farsz z cebuli. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piec w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru. Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
ola
ola
6 lat temu

Cebularze- pychota najlepsze w Lublinie?

Rafał
Rafał
2 lat temu

Dla zwykłej przennej mąki, nie krupczatki, jest o dużo za mało płynu (mleka/wody) ja dałem w sumie 1 i 2/3 szklanki mleka.

Emil
Emil
6 lat temu

Mojemu Radkowi smakowal wysmienicie

VII
VII
3 lat temu

No to nieźle

Michał
Michał
1 miesiąc temu

Smalec, a nie olej.

Wojtek
Wojtek
1 rok temu

Co to za miara dag?? Wagę podaje sie w gramach (g), ewentualnie w kilogramach (kg).

Baltazar Gąbka
Baltazar Gąbka
1 rok temu
Reply to  Wojtek

Nigdy nie słyszałeś o dekagramach?