Tym przepisem zaczęłam odkrywać smaki Portugalii, wywodzące się z kuchni bogatej i różnorodnej, na którą wpływ mięli portugalscy żeglarze. Największym przysmakiem tej kuchni jest solony i suszony na słońcu dorsz – bacalhau. Można takiego dorsza zastąpić ogólnodostępnym dorszem, też będzie pysznie! To danie jest po prostu doskonałe. A co ważne, jest jednogarnkowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Miłego gotowania!
Składniki:
2 duże cebule pokrojone w kostkę
4–6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
4 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
4 ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki
po pół zielonej, czerwonej i żółtej papryki pokrojonych w paski
500 g rozmrożonych filetów z dorsza
oliwa z oliwek
pęczek związanych ziół (koper, kolendra, pietruszka, liść laurowy)
sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku ułożyć warstwami (w tej kolejności) cebulę i czosnek, ziemniaki, pomidory i paprykę oraz dorsza w kawałkach. Każdą warstwę podlać oliwą i doprawić szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Powtarzać aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie ziemniaków.
Dodać pęczek ziół, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30–40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podczas gotowania można wstrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać.
Przed podaniem usunąć wiązkę zieleniny.
* ziemniaki można zastąpić wcześniej ugotowaną białą fasolą