Dzisiaj polecam Wam wegańskie danie jednogarnkowe. Dieta wegańska kojarzy się niektórym osobom z monotonią i niedoborami składników odżywczych. Nic bardziej mylnego. Dodatek warzyw strączkowych lub ich przetworów, na przykład tofu czy kotletów sojowych, orzechów i nasion zapewni odpowiednią dawkę białka. Bataty z tofu są dobrą propozycją na gorący, sycący posiłek, na przykład na kolację lub do zabrania ze sobą do pracy. To danie jest naprawdę smaczne. Smacznego!

Składniki:

3 duże bataty

20 dag tofu

1 papryczka chilli

2 duże ząbki czosnku

1 kawałek imbiru

1 puszka mleka kokosowego

1 szklanka wody

sok z ½ pomarańczy

sól, pieprz, kolendra mielona

kilka gałązek mięty

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w kostkę, tofu pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać razem z chilli i imbirem.

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, imbir i chilli. Całość podgrzewać 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Dodać bataty i podsmażać około 5 minut.

Wlać mleczko kokosowe i wodę, następnie dusić pod przykryciem 40 minut.

Po tym czasie dodać całość przypraw: sól, pieprz i kolendrę. Wlać sok z pomarańczy, dodać tofu i posiekaną miętę. Danie dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o