Wystarczy 25 minut, by z kawałków kurczaka i dalekowschodnich składników przygotować harmonijnie skomponowane danie. Do przepisu podstawowego należy dodać jedną z wersji egzotycznego sosu, by uzyskać szybki i smaczny posiłek. Kurczak w sosie imbirowym to danie z Wietnamu, zaś kurczak w sosie słodko-kwaśnym wywodzi się z kuchni chińskiej. Miłego gotowania!
Przepis podstawowy
Składniki:
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
centymetrowy kawałek świeżego imbiru
100 g kiełków soi
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, imbir drobno posiekać. Kiełki soi opłukać w zimnej wodzie i osączyć.
Rozgrzać na głębokiej patelni lub w woku tłuszcz. Podsmażyć kurczaka przez 2 minuty na dużym ogniu. Następnie kurczaka przesunąć obok w kierunku brzegu patelni. Do tej samej, rozgrzanej patelni z kurczakiem włożyć czosnek, imbir, kiełki. Smażyć przez 2 minuty, mieszając.
Kurczak w sosie imbirowym
Sos:
1 duży pomidor
2 cm świeżego imbiru
2 suszone papryczki chili
3 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Pomidora umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do patelni z kurczakiem (przepis podstawowy), krótko razem poddusić. W tym czasie obrać imbir, drobno posiekać.
Strąki chili utłuc w moździerzu, wymieszać z octem, sosem sojowym i olejem sezamowym, dodać do patelni. Dodać imbir, zagotować i od razu podawać.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Sos:
1 pomidor
1 łyżka cukru
4 łyżki octu winnego
4 łyżki sosu sojowego
czarny pieprz mielony
50 g orzeszków ziemnych
Orzeszki ziemne pozbawić łupinek. Pomidora umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do patelni z kurczakiem (przepis podstawowy), krótko razem poddusić. W tym czasie wymieszać ocet winny z sosem sojowym i cukrem, dodać do patelni. Zamieszać całość, doprawić pieprzem. Zagotować, dodać orzeszki, zamieszać. Podawać od razu.