Europejski Festiwal Smaku zaczyna się w poniedziałek (3 września) i potrwa do niedzieli. Tegoroczna edycja odnosi się do obchodów 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Ulice Starego Miasta wypełnią się tradycyjnym regionalnymi smakami, a najlepsi kucharze z Lublina przygotują dania składające się z produktów Lubelszczyzny.
Nie sposób będzie dotrzeć na wszystkie przygotowane przed organizatorów atrakcje. Dlatego specjalnie dla was przygotowaliśmy subiektywny przewodnik po festiwalu, w którym znajdziecie same najciekawsze punkty programu.
Konkurs „Good Chef”
9 wybitnych lubelskich szefów kuchni zmierzy się w tegorocznym konkursie. Ich zadaniem będzie stworzyć „Obiad po Lubelsku” z wykorzystaniem 3 regionalnych składników wybranych przez sędziów.
Sobota, 8 września godz 14.00 – Pierwsza część
Sobota, 8 września godz 15.20 – Część druga
Sobota, 8 września godz 16.40 – Część trzecia
Sobota, 8 września godz 18.00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef
Miejsce: plac Po Farze
Jarmark Inspiracji
Działający podczas festiwalu jarmark to okazja, żeby poznać potrawy oraz produkty z wielu regionów nie tylko w województwie lubelskim. Straganom rozstawionym na Starym Mieście towarzyszyć będą kulinarne pokazy i prezentacje.
Otwarcie jarmarku odbędzie się w środę, 5 września o godz. 12. Stragany będą czynne codziennie od godz.10 do godz. 20.
Warsztaty kulinarne dla dzieci
Prowadzone przez Kooperatywę Lubelską warsztaty kulinarne dla dzieci, to świetna okazja, żeby zapoznać nasze pociechy ze tradycyjnymi i nowymi smakami. Dajmy dzieciom poznać kuchnię od podstaw, przyrządzić własne dania i cieszyć się z odkrywania nowych smaków.
Poniedziałek, 3 września godz. 17.00
Wtorek, 4 września godz. 17.00
Środa, 5 września godz. 17.00
Miejsce: ul. Kowalska 1
Lubelskie na talerzu
Idealna okazja, żeby poznać regionalne smaki od Kodnia po Włodawę. Na głównej scenie na placu Po Farze zostaną przyrządzone dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie. Wśród pokazów znajdzie się też prezentacja ormiańskich smaków.
Piątek, 7 września godz. 17.00 – „Kodeń, Paulina Pietrusik”
Piątek, 7 września godz 17.40 – „Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk”
Niedziela, 9 września godz. 13.00 – „Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie”
Niedziela, 9 września godz. 15.40 – „Włodawa, Zespół Kresowianki”
Niedziela, 9 września godz. 16.45 – „Kozłówka – Kuchnia hrabiego, restauracja BelEtage”
Niedziela, 9 września godz. 17.45 – „Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie”
Niedziela, 9 września godz. 18.15 – „Łosoś w sosie parmeńskim – Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe”
Miejsce: plac Po Farze
Diorama przed Bramą
Rekonstrukcja historyczna „Wojsko Polskie 1918-1920” doskonale wpisująca się w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości. Grupa przedstawi biwak drużyny piechoty polskiej z okresu walk z bolszewikami na Lubelszczyźnie. To będzie prawdziwa okazja,żeby zobaczyć umundurowanie, wyposażenie i uzbrojenie żołnierzy polskich oraz codzienne czynności na tyłach frontu: gotowanie, czyszczenie broni, czy musztrę wojskową.
Sobota, 8 września godz. 11.00
Miejsce: plac przed Bramą Krakowską
Gwiazdy smakują Lubelskie
Pokazy Live Cooking z udziałem gwiazd. Wraz z zaproszonymi gwiazdami wystąpią znakomici szefowie kuchni, którzy przyrządzą dania regionalne we współpracy z zaproszonymi aktorami.
Sobota, 8 września godz. 14.45 – Szef Marek Panek i Marek Siudym
Sobota, 8 września godz. 16.05 – Szef Karol Zając i Grzegorz Dauszkiewicz
Sobota, 8 września godz. 17.25 – Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej – Edgar Ghazaryan i Anna Popek
Pokaz mody
Inspirowany strojami z 10-lecia międzywojennego pokaz to dobra okazja na poznanie przemian w obyczajach i modzie. Lata powojenne kojarzą się przede wszystkim z emancypacją kobiet, czy rewolucją modową: skróceniem sukien, odrzuceniem krępujących gorsetów, czy propagowaniem zdrowej opalenizny. Z międzywojennej garderoby zniknęły tez klejnoty, ozdoby i kosztowne stroje. Królowały proste fasony, wygoda i skromność. To wszystko zaprezentują wam znani polscy aktorzy na czele ze Sławomirą Łozińską i Markiem Siudymem. Wystąpi także Anna Popek.
Sobota, 8 września godz. 19.00
Miejsce: plac Po Farze
XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek – „Nalewki ziołowe”
Po raz pierwszy w historii turnieju została nadana mu tematyka. Królować będą trunki, których głównym produktem są zioła. Uczestnicy będą ubiegać się o tytuł Mistrza Polski Nalewek Ziołowych oraz I, II i III miejsce. Nalewki wykonane z innych składników również będą przyjmowane. Im także zostanie przydzielone I, II i III miejsce.
Turniej odbędzie się w restauracji Old Pub w Lublinie. Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich chętnych. Karta zgłoszeniowa do pobrania na stronie festiwalu.
Sobota, 8 września godz. 12.00
Miejsce: Old Pub, ul. Grodzka 8
Koncerty: Lao Che, Katy Carr, Raper Tadek, Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky
Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku nie zabraknie też muzycznej oprawy, o którą zadbają znakomite zespoły. Na scenie usłyszymy nie tylko autorskie utwory gwiazd, ale również ich włąsne interpretacje patriotycznych pieśni.
Czwartek, 6 września godz 18.45 – „Koncert pieśni rekruckich, Męski zespół śpiewaczy z Ryk”, Kaplica Paryska, bazylika o. Dominikanów
Piątek, 7 września godz. 18.45 – „Koncert Pieśni Sefardyjskich, Kaja Mianowana z zespołem”, kaplica Paryska, bazylika o. Dominikanów
Piątek, 7 września godz. 19.15 – „Koncert zespołu RDZA”, plac Po Farze
Piątek, 7 września godz. 20.15 – „Koncert zespołu LAO CHE”, plac Po Farze
Sobota, 8 września godz. 19.30 – „Koncert Katy Carr”, plac Po Farze
Sobota, 8 września godz. 20.30 – „Koncert Raper Tadek, Firma z udziałem kwintetu smyczkowego”, plac Po Farze
Niedziela, 9 września godz 16.15 – „Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki”, plac Po Farze
Niedziela, 9 września godz 20.00 – „Koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky”, plac Po Farze