Wiosenna aura i wyższe temperatury zachęcają nas do coraz częstszego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Zacznijmy więc sezon grillowy nie od tłustej karkówki, a próbując nowych przepisów na zdrowe, pyszne dania.

1. Warzywne szaszłyki z kurczakiem

Mięso nie zawsze musi ociekać tłuszczem. Przedstawiamy propozycję na lekkie, szybkie i kolorowe szaszłyki, które mimo niepozornego wyglądu są bardzo sycące. Dzięki niewielkim kawałkom, warzywa i mięso szybko są gotowe do jedzenia. Danie daje również dużą swobodę w dobieraniu składników i modyfikowaniu smaków.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 2 papryki
  • pół opakowania pomidorków cherry
Marynata do mięsa:
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • szczypta papryki chili
  • sól morska
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić w większą kostkę. Mięso wrzucić do marynaty, przykryć i odstawić na minimum 2 godziny. Warzywa umyć i pokroić: cebulę na ósemki lub szesnastki, pieczarki na ćwiartki, pomidorki na połówki, a paprykę na większe kwadraty. Warzywa i kurczaka nabijać na zmianę na patyczki szaszłykowe. Grillować do momentu, gdy mięso zbieleje i przestanie być surowe.

2. Rybka z rusztu

Ryby idealnie nadają się na grillowe popołudnia. Nie potrzebują dużo czasu na ruszcie, a ich mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Do przygotowania na grillu nadają się różne ryby, większe (takie jak: dorsz, halibut, czy łosoś) najlepiej przygotować w postaci filetów, te mniejsze (szczupak, makrela, tilapia) możemy wrzucić na ruszt w całości. W kwestii doboru przypraw postaw na świeże zioła i cytrynę, które idealnie podkreślą walory smakowe dania.

Składniki:
  • 3 średnie pstrągi
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku, rozmarynu, pietruszki, bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Do soku z wyciśniętych cytryn dodać posiekane zioła, sól i pieprz. Natrzeć rybę z wierzchu i w środku, nafaszerować ziołami i plasterkami cytryny, zostać w lodówce na ok. 2-3 godziny. Z przeciśniętego przez praskę czosnku i masła zrobić masło czosnkowe. Przed umieszczeniem ryby na ruszcie, położyć na wierzch łyżkę przygotowanego masła i owinąć ją w folię aluminiową. Mięso jest gotowe do jedzenia, gdy staje się szkliście białe.

3. Deser z grilla

Desery zazwyczaj kojarzą nam się z ciastami lub lodami, jednak gorący ruszt stwarza nowe możliwości. Grillować możemy banany w skórce, jabłka, gruszki, brzoskwinie lub ananasy. Owoce należy pokroić na plastry mniej więcej o szerokości 1 cm i grillować aż zarumienią się i zmiękną. W wersji dla dzieci banana możemy przekroić i włożyć do niego kostkę czekolady, po czym zawinąć w folię aluminiową.

4. Pij na zdrowie

Dla dopełnienia zdrowego, smacznego grillowania zadbajmy również o odpowiednie nawodnienie. W miejsce gazowanych napojów lub kalorycznego piwa, przygotuj domową lemoniadę. Robi się ją szybko, świetnie gasi pragnienie i odpręża. Możesz ją zrobić z wybranych owoców: mango, arbuza, truskawek, ananasa (które blendujemy) lub klasycznie z cytryny.

Składniki:
  • 1,5 l schłodzonej wody
  • 1/4 szklanki cukru (można go zastąpić melasą, stewią lub ksylitolem)
  • 2 cytryny
  • kilka łodyżek mięty
  • 1 limonka (opcjonalnie)
  • lód

Niewielką ilość wody (ok. szklankę) podgrzać i rozpuścić w niej cukier. Do pozostałej schłodzonej wody wlać sok z wyciśniętych dwóch cytryn, wystudzony roztwór słodzący i listki mięty. Całość schłodzić w lodówce minimum pół godziny. Przed podaniem napój ozdobić plastrami lub ćwiartkami limonki oraz dodać kostki lodu.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments