Grillowane filety z kurczaka powinny być soczyste i pełne smaku. Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, i każdy może, z popularnych piersi z kurczaka, przygotować pyszne i oryginalne danie. Bardzo ciekawy w smaku jest kurczak w panierce z pesto, przygotowany według przepisu pochodzącego prosto z Włoch. Równie pyszny jest kurczak z ziołami inspirowany kuchnią francuską i egzotyczny w smaku, aromatyczny i zarazem pikantny kurczak, przygotowany według starej receptury z Arabii Saudyjskiej. Smacznego!
Kurczak z pesto i parmezanem
Składniki:
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
50 g parmezanu
2 łyżki mąki kukurydzianej (lub kaszki)
4 łyżki pesto
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony.
Przygotować panierkę: parmezan drobno zetrzeć na tarce do miski, wymieszać z mąką kukurydzianą. Piersi z kurczaka natrzeć pesto i obtoczyć w panierce.
Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej naciętą stroną do dołu, grillować 8 minut do zarumienienia. Odwrócić mięso i grillować kolejne 8 minut, aż piersi będą upieczone (z nakłutego widelcem mięsa powinien wpływać jasny sok).
Kurczak z ziołami
Składniki:
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g masła
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej, naciętą stroną do dołu.
Czosnek obrać z łupin i zmiksować w malakserze razem z ziołami, masłem, solą i pieprzem. 1/3 tak powstałego masła ziołowego posmarować mięso.
Kurczaka grillować 8 minut na złoty kolor. Następnie obrócić kawałek i posmarować pozostałą częścią masła i grillować kolejne 8 minut, aż mięso będzie pieczone w złotobrązowym kolorze.
Pikantny kurczak z jogurtem
Składniki:
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
1 cytryna
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kozieradki
½ łyżeczka mielonego chilli
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla, ruszt wyłożyć tackami lub folią aluminiową, wysmarowanymi odrobiną oleju. Czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Przygotować pastę: w miseczce wymieszać czosnek, jogurt, przyprawy, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok.
Każdą pierś naciąć ostrym nożem w 3-4 miejscach tylko z jednej strony. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej, naciętą stroną do dołu.
Kurczaka posmarować grubo, przygotowaną pastą. Kurczaka ułożyć na folii aluminiowej naciętą stroną do dołu, grillować 8 minut do zarumienienia. Odwrócić mięso i grillować kolejne 8 minut, aż brzegi mięsa zbrązowieją, a filety będą upieczone.
* Kurczaka najlepiej podawać z cząstkami cytryny oraz kuskusem wymieszanym z drobno posiekaną papryką i zielonym groszkiem.