Dla Elżbiety i Leszka Cwalinów stało się najgorsze. Po 36 latach byli zmuszeni zamknąć kultową restaurację Hades Szeroka. Powód? Epidemia koronawirusa i obostrzenia z nią związane. Z kuchnią się jednak nie pożegnali i teraz liczą na pomoc mieszkańców oferując catering wielkanocnych ciast i potraw.

– W ofercie świątecznej mamy różnorodne jajka. Są trzy rodzaje jajek faszerowanych, takich w skorupkach, które podaje się na ciepło. Są one faszerowane pieczarkami i kiełbasą, z łososiem. Mamy też baleron białoruski, tradycyjny mięsny pasztet, a także karczek pieczony z ziołami – zaznacza Lech Cwalina, restaurator.

To jednak nie jedyne smakołyki, które przygotowali restauratorzy. – Jest też pieczony boczek z nasionami kopru, tymbaliki z łososiem, pstrąg z suszonymi pomidorami, roladka biszkoptowa ze szpinakiem i łososiem, jak i pasztet z pstrąga w otoczce łososiowej i ze szpinakiem – wymienia. Będzie też tradycyjny żur z chrzanem, jajkiem i kiełbasą, a także kaczka pieczona z żurawiną i jabłkiem.

Wśród potraw znajdą coś dla siebie również wegetarianie, bo w ofercie jest na przykład pasztet z buraków, cieciorki i fasoli. – Zrobimy również sos tatarski – zaznacza.

Wśród dań nie mogło zabraknąć tradycyjnych, wielkanocnych ciast. – Mamy francuską tartę żebraczą z bakaliami, to taki jakby francuski mazurek. Oczywiście pascha, ciasto żydowskie bakaliowe i babka drożdżowa – wyjaśnia Lech Cwalina.

Zamówić można również zestaw ciasteczek świątecznych, w którym znajdziemy między innymi makaroniki, magdalenki, trufle i rodzynkowe. – W tym trudnym czasie można nas wspomóc po prostu zamawiając dania, również po świętach – tłumaczy restaurator.

Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem telefonu: 603 121 538, bądź mailowo na adres: lecw@wp.pl do poniedziałku (29 marca). Odebrać świąteczny catering można w sobotę (3 kwietnia) osobiście od państwa Cwalinów po wcześniejszym kontakcie telefonicznym. Jest również opcja dowozu cateringu do miejsca zamieszkania osoby zamawiającej. – Wszystko jest do dogadania – podkreśla.

Fot. Dominika Polonis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments