Paluszki wypieczone w domu są propozycją na atrakcyjną przekąskę zarówno dla domowników jak i dla gości, sprawdzającą się zarówno na przyjęciach, piknikach i w podróży. Do ich przygotowania warto zatrudnić młodych domowników, dla których kręcenie cieniutkich wałeczków, obsypywanie ich ulubionymi dodatkami może być wspaniałą zabawą. Paluszki czym cieńsze, tym lepsze, dlatego warto im poświęcić odrobinę czasu i zrobić paluszki, a nie paluchy, gdyż w tym przypadku, wielkość ma jednak znaczenie. Smacznego!
Paluszki ziemniaczane
Składniki:
(na 6 porcji)
Półtorej szklanki mąki
25 dag ugotowanych ziemniaków
2,5 dag masła
1 jajko
kminek, gruba sól
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę i masło, wyrobić ciasto.
Toczyć z ciasta cienkie wałeczki o długości około 10 cm, posmarować każdy rozkłóconym jajkiem i posypać solą zmieszaną z kminkiem.
Przełożyć na natłuszczoną blachę i upiec w gorącym piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni C na złoty kolor (około 10 minut).
Paluszki z ciasta francuskiego
Składniki:
(na 6 porcji)
25 dag mrożonego ciasta francuskiego
2 jajka
10 dag startego żółtego sera
2-3 łyżki mąki
mielona papryka
tymianek, cząber, majeranek, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Ciasto pokroić na paseczki o wymiarach 1×10 cm.
Jajka rozkłócić i wymieszać z przyprawami (po ¼ łyżeczki każdej), posmarować nimi paluszki, posypać startym serem, przełożyć na natłuszczoną blachę, piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 10-15 minut na złoty kolor.
Paluszki makowe
Składniki:
(na 4 porcje)
Półtorej szklanki mąki
1 łyżka masła
1 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
¼ szklanki mleka
1 jajko
mak, gruba sól
Przygotowanie:
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, mlekiem i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać rozczyn, roztopione masło i tyle mleka, by ciasto było twardawe. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta toczyć cienkie wałeczki, kroić na paluszki o długości 10-15 cm. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem wymieszanym z grubą solą.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec do zrumienienia w temperaturze około 180 stopni C.