Paluszki wypieczone w domu są propozycją na atrakcyjną przekąskę zarówno dla domowników jak i dla gości, sprawdzającą się zarówno na przyjęciach, piknikach i w podróży. Do ich przygotowania warto zatrudnić młodych domowników, dla których kręcenie cieniutkich wałeczków, obsypywanie ich ulubionymi dodatkami może być wspaniałą zabawą. Paluszki czym cieńsze, tym lepsze, dlatego warto im poświęcić odrobinę czasu i zrobić paluszki, a nie paluchy, gdyż w tym przypadku, wielkość ma jednak znaczenie. Smacznego!

Paluszki ziemniaczane

Składniki:

(na 6 porcji)

Półtorej szklanki mąki

25 dag ugotowanych ziemniaków

2,5 dag masła

1 jajko

kminek, gruba sól

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę i masło, wyrobić ciasto.

Toczyć z ciasta cienkie wałeczki o długości około 10 cm, posmarować każdy rozkłóconym jajkiem i posypać solą zmieszaną z kminkiem.

Przełożyć na natłuszczoną blachę i upiec w gorącym piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 stopni C na złoty kolor (około 10 minut).

Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki:

(na 6 porcji)

25 dag mrożonego ciasta francuskiego

2 jajka

10 dag startego żółtego sera

2-3 łyżki mąki

mielona papryka

tymianek, cząber, majeranek, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Ciasto pokroić na paseczki o wymiarach 1×10 cm.

Jajka rozkłócić i wymieszać z przyprawami (po ¼ łyżeczki każdej), posmarować nimi paluszki, posypać startym serem, przełożyć na natłuszczoną blachę, piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 10-15 minut na złoty kolor.

Paluszki makowe

Składniki:

(na 4 porcje)

Półtorej szklanki mąki

1 łyżka masła

1 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

¼ szklanki mleka

1 jajko

mak, gruba sól

Przygotowanie:

W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, mlekiem i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać rozczyn, roztopione masło i tyle mleka, by ciasto było twardawe. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta toczyć cienkie wałeczki, kroić na paluszki o długości 10-15 cm. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem wymieszanym z grubą solą.

Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec do zrumienienia w temperaturze około 180 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments