Święta wielkanocne każdemu z nas kojarzą się ze smacznymi daniami, przekąskami i słodyczami, których na co dzień raczej staramy się nie kosztować. Niestety większość z nich jest bardzo kaloryczna i ciężka dla naszego żołądka: jajka, majonez, kiełbasy i słodkie ciasta.
Każdy z nas zastanawia się przed świętami, jak uniknąć bólu brzucha i niestrawności po pysznych jednak ciężkostrawnych posiłkach. Z tej okazji przygotowaliśmy kilka porad, które warto wprowadzić w życie jeszcze przed rozpoczęciem biesiadowania.
Często świąteczne posiłki wywołują u nas bóle głowy czy stawów, które również mogą być spowodowane nieodpowiednią i ciężkostrawną dietą. Istnieją więc sposoby, żeby świąteczne potrawy nie były tak ciężkie dla naszego żołądka.
– Warto pamiętać o jednej ważnej zasadnie: unikajmy smażenia potraw. Żeby jedzenie było łatwiej strawne możemy pokusić się o ugotowanie go lub upieczenie – radzi nasz ekspert Maciej Mańkowski, dietetyk.
Dzięki temu ograniczymy użycie oleju, który znacznie podnosi kaloryczność dań i sprawia, że proces trawienia staje się dłuższy. Istnieją też zdrowe zamienniki dla tradycyjnie wykorzystywanych składników, które będą lżejsze dla naszego organizmu. – Zamiast cukru dodajmy miodu, a zamiast tradycyjnej mąki pszennej świetnie sprawdzi się mąka gryczana lub ryżowa – dodaje dietetyk.
Jeśli jednak nie mamy wpływu na powstawanie potraw i jesteśmy tylko gośćmi przy świątecznym stole nasz ekspert radzi, by przed posiłkiem wypić szklankę wody mineralnej wraz z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, żeby zadbać o lepsze trawienie. Osoby z nadkwasotą żołądka nie powinny jednak stosować tej metody.
Warto też zadbać o przyspieszenie naszego metabolizmu. W tym celu zróbmy przed świętami trening interwałowy, czyli taki o zmiennej intensywności.
Ważny jest również sposób w jaki jemy przygotowane posiłki. Pośpiech jest tu złym doradcą. Nie spieszmy się. Jedzmy powoli i dokładnie przeżuwajmy pokarm. Dzięki temu szybciej odczujemy sytość.
Istotne będzie również to czym popijamy wszystkie dania przygotowane na święta.
– Raczej unikajmy wysokoprzetworzonych, sztucznie słodzonych napojów oraz przekąsek. Jeżeli chcemy spróbować wszystkiego, to niech wielkość porcji na naszym talerzu będzie rozsądna – zauważa nasz ekspert.
Po biesiadzie i długim siedzeniu przy świątecznym stole zachęcamy do wspólnego, rodzinnego spaceru. Dotlenimy nasz organizm i damy ciału drobną dawkę aktywności fizycznej, która usprawni trawienie pokarmu.
Pamiętajmy, że ważny będzie ruch zarówno przed, jak i po jedzeniu. Zwróćmy uwagę na przygotowane posiłki. Pamiętajmy o piciu wody i zmniejszeniu porcji. Wtedy nasze święta przeminą spokojnie i przyjemnie, a my będziemy cieszyć się ze wspólnie spędzonych z rodziną chwil.