Każdego poranka, jedną z pierwszych czynności rozpoczynających nasz dzień jest zagotowanie wody na kawę lub herbatę. Warto zadbać o czystość naszego czajnika, aby przygotowany przez nas napój był smaczny i aromatyczny. Wystarczy odrobina sody, octu lub kwasku cytrynowego. Podpowiadamy proste i szybkie sposoby na odkamienianie czajnika.
Za powstawanie osadu na dnie i ściankach czajnika odpowiadają minerały zawarte w wodzie kranowej m.in. węglan wapnia i magnezu. Osad z kamienia wpływa nie tylko na jakość przygotowywanych napoi i ich walory smakowe, ale również na awaryjność urządzenia. Gromadzący się osad jest nie tylko nieestetyczny, ale przede wszystkim ma niekorzystne działanie na nasze zdrowie, a także na obudowę i grzałkę urządzenia. Dlatego warto dbać o regularne odkamienianie czajnika. Ponieważ coraz więcej osób unika stosowania wszelkiej chemii, szczególnie w kuchni, gdzie mamy kontakt z żywnością i wodą pitną, polecamy wam domowe sposoby na odkamienianie czajnika.
Najbardziej znaną metodą jest użycie octu spirytusowego (10%), jedyną wadą jest ostry zapach, który znika jednak po dokładnym wypłukaniu czajnika. Rozcieńczamy ocet z wodą w proporcjach 1:1, wlewamy do czajnika i zagotowujemy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie wylewamy wodę z octem, płuczemy czajnik kilka razy i zagotowujemy w nim czystą wodę, którą wylewamy.
Równie szybką metodą usuwania kamienia jest rozpuszczenie w zagotowanej wodzie zawartości jednej torebki kwasku cytrynowego lub 3 łyżeczek sody oczyszczonej, albo jednej szklanki wyciśniętego soku z cytryny. Taki roztwór zostawiamy w czajniku na kilka godzin. Po zakończeniu wystarczy dokładnie wypłukać czajnik pod bieżącą wodą.
Mniej znanym, a równie skutecznym naturalnym sposobem na odkamienianie czajnika, jest użycie wywaru z gotowanych ziemniaków lub ich obierek. To znany od pokoleń sposób na rozpuszczenie kamieni nerkowych, jak i żółciowych. Można go śmiało zastosować do usunięcia kamienia w czajniku. Obierki wrzucamy do czajnika, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na dłuższą chwilę. Po tym czasie usuwamy obierki i dokładnie płuczemy czajnik.
O chemicznych sposobach na odkamienianie czajnika przeczytacie w Muratordom