Zapisz się do Letniej Szkoły Rzemiosła Tradycyjnego podczas Jarmarku Jagiellońskiego w Lublinie, który odbędzie się w dniach 16-18 sierpnia. W tym roku tematem przewodnim festiwalu jest pszczelarstwo i właśnie tej dziedzinie będą poświęcone cztery dni intensywnej nauki. Rejestracja właśnie rusza.
Letnia Szkoła ma na celu przybliżyć uczestnikom świat pszczół, zapoznać z różnymi sposobami prowadzenia pasieki, z tradycjami, jakie są z tym związane, a także nowymi możliwościami i rozwiązaniami w hodowli i ochronie pszczół. Szczególnie w tym ostatnim, jako społeczeństwo, mamy wiele do zrobienia. Poznajmy pszczoły, tradycje pszczelarskie, bartnicze i dowiedzmy się, co musimy i możemy zrobić dla pszczół.
Zapisy
Zapisy trwają od 8 do 22 lipca. By wziąć udział w warsztatach, należy przesłać zgłoszenie przez formularz on-line dostępny na stronie jarmarkjagiellonski.pl Uczestnicy będą wybierani na podstawie odpowiedzi przesłanych w ankiecie. Warsztaty przeznaczone są dla osób pełnoletnich. Udział jest bezpłatny, objęty kaucją zwrotną.
Program warsztatów
Pasieka | udział bierze każdy uczestnik Letniej Szkoły Pszczelarstwa
Dowiemy się jak wyglądają zasady i specyfika prowadzenia pasieki miejskiej. Podczas warsztatów uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia związane z hodowlą pszczół, różne rodzaje uli od form tradycyjnych po współczesne rozwiązania, odwiedzą zaplecze techniczne miejskiej pasieki, spróbują miejskiego miodu. Przedstawiony zostanie także temat symbolicznego znaczenia pszczoły w dziejach człowieka.
Prowadzenie: Marcin Sudziński, absolwent Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, animator kultury, kulturoznawca, fotograf.
Kiedy: 15 sierpnia
I grupa godz. 12.00-15.00
II grupa godz. 16.00-19.00
Do wyboru jeden temat z czterech poniższych:
* Budowa kłód bartnych
Prowadzenie: Piotr Piłasiewicz (Bractwo Bartne, www.bartnictwo.com), społecznik, bartnik, współtwórca Bractwa Bartnego, propagator historii polskiego bartnictwa.
Kiedy: 16, 17, 18 sierpnia godz. 11.00-15.00
* Ule słomiane – kószki
Prowadzenie: Mikołaj Pietruczuk – plecionkarz, rzemieślnik z Hajnówki. Pan Mikołaj zaczął szyć kosze w wieku 15 lat.
Kiedy: 16, 17, 18 sierpnia godz. 11.00-15.00
Ule TBH
Podczas warsztatów poznamy biologię rodziny pszczelej oraz naturalne, nieinwazyjne sposoby gospodarowania pszczołami. Każdy uczestnik samodzielnie zmontuje drewniany ul bezramkowy z przygotowanych wcześniej prefabrykatów. Będzie to ul typu TBH (ang. Top Bar Hive), czyli leżak snozowy. Podczas warsztatów uczestnicy przyswoją niezbędne podstawy pracy stolarskiej oraz związane z nią zasady bezpieczeństwa. Omówione też zostaną inne rodzaje uli bezramkowych, znaczenie bioróżnorodności dla życia owadów zapylających oraz ekologiczne sposoby leczenia pszczół.
Prowadzenie: Jacek Wiczyński – absolwent Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, muzyk, filozof, miłośnik i entuzjasta pszczół.
Kiedy: 16, 17, 18 sierpnia godz. 11.00-15.00
Warsztaty z przetwarzania produktów pszczelich
Do naszych działań wykorzystamy dwa produkty pszczele: miód i propolis. Zastosujemy miód w bardziej i mniej tradycyjnych przepisach na ciastka, napoje bezalkoholowe, nalewki i inne przysmaki. Z propolisu natomiast przygotujemy ekstrakt etanolowy i nalewkę oraz maść. Takie preparaty znajdują zastosowanie w apiterapii.
Prowadzenie: Elżbieta Gajowiak – absolwentka Politechniki Śląskiej, wieloletni praktyk w dziedzinie chemii i technologii produktów pszczelich, nauczycielka Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli.
Kiedy: 16, 17, 18 sierpnia godz. 11.00-15.00
Be with bee / be thanks bee | pokaz powarsztatowy
Spotkanie otwarte, podczas którego prowadzący warsztaty przedstawią swoją dziedzinę działalności związaną z pszczelarstwem. Poznamy Bractwo Bartne z Augustowa, budowę i zasady hodowli pszczół w ulach TBH czy kószkach. O niezwykłych świcie pszczół, pszczołach w kulturze i sztuce, właściwościach produktów pszczelich opowiedzą Marcin Sudziński i Elżbieta Gajowiak. Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska opowie o działaniach, jakie podejmowane są w kwestii ochrony pszczół i popularyzacji wiedzy na ich temat. Podczas spotkania przedstawimy też efekty Letniej Szkoły Pszczelarstwa. Nie zabraknie także degustacji różnego rodzaju miodów i produktów pochodnych.
Kiedy: 18 sierpnia, godz. 15.00