Kazimierskie Winobranie to już czwarta edycja imprezy winiarskiej, podczas której będzie można degustować i kupować wina z regionu Małopolskiego Przełomu Wisły. Tegoroczna edycja odbędzie się na Zamku w Kazimierzu Dolnym i trwać będzie od soboty (31 sierpnia) do niedzieli (1 września). Początek wydarzenia o godzinie 11.

Producenci win z Małopolskiego Przełomu Wisły będą świętować w Kazimierzu Dolnym. Będzie można spróbować regionalnych potraw, zdegustować wina, jak i poznać nowe winnice. Regent to jedna z najpopularniejszych odmian czerwonych winogron. Zdaniem specjalistów właśnie ona najlepiej nadaje się do produkcji wina. Uprawa winogron zależy przede wszystkim od sprzyjającej pogody. Winobranie odbędzie się przy dźwiękach zespołów, które zagrają na żywo.

Święto wina przywraca dawne winiarskie tradycje. Winnic w Polsce przybywa, a winiarze mają nadzieję, że nasze produkty w przyszłości będą skutecznie konkurować z winami z południa Europy. Jakość win z południa wynika przede wszystkim z dużego nasłonecznienia, dzięki któremu winogrona są słodsze.

Cena biletu wstępu wynosi 10 zł.

PROGRAM

Sobota (31 sierpnia)

11:00 – 12:00 – Msza Święta w Klasztorze Ojców Franciszkanów

12:00 – 12:15 – Korowód Winiarzy na zamek przy dźwiękach muzyki zespołu Lublin Street Band

12:15 – 19:00 – Degustacja win Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły

12:15 – 19:00 – Prezentacje poszczególnych winnic

15:00 – 16:00 – Koncert Kwartetu Macieja Strzelczyka: Maciej Strzelczyk – skrzypce, aranżacja
Jarosław Małys – piano, Darek Szymańczak – gitara basowa, Bogdan Tchórzewski – perkusja

Niedziela (1 września)

10:30 – 17:30 – Degustacja win Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły oraz specjały kuchni regionalnej – sery, grzyby i ryby pod różnymi postaciami

10:30 – 17:00 – wywiady i rozmowy z winiarzami

14:00 – 15:00 – Koncert zespołu „Smile Trio Blues” w składzie: Wojciech Zwoliński – gitara basowa, vocal, Krzysztof „Chris” Korzeniowski – gitara, vocal „Bobo Drums” – perkusja

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments