Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, oprószone chrupkimi orzechami, z wyrazistym w smaku środkiem. Jeżeli ktoś ma uczulenie na orzechy, może do panierki wykorzystać wiórki kokosowe, też będą pyszne. Ciasteczka robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada, dlatego gdy ma się kilku małych pomocników do pieczenia, warto od razu przygotować podwójną porcję 🙂 Smacznego!
Składniki:
(porcja na 20 ciasteczek)
2 szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
250 g masła o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
2 duże żółtka
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka orzechów włoskich
¼ szklanki dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wolno miksować masło z cukrem, aż do połączenia się składników. Dodać żółtka oraz esencję waniliową, zamieszać. Do masy stopniowo dodawać porcjami mąkę do uzyskania jednolitego ciasta.
Orzechy przesypać do miseczki. Za pomocą łyżki nabierać jednakowe porcje ciasta. W dłoniach formować kulki.
Każdą kulkę obtoczyć w orzechach i układać na blaszce, pozostawiając odstępy co 5 cm. W każdym ciastku po środku, za pomocą korka od wina lub kciuka, zrobić wgłębienie i napełnić je łyżeczką dżemu.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 minut do zrumienienia. Blachy z upieczonymi ciastkami odstawić na 5 minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć ciasteczka na kratkę do całkowitego ostudzenia.
* Ciastka można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.