Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, oprószone chrupkimi orzechami, z wyrazistym w smaku środkiem. Jeżeli ktoś ma uczulenie na orzechy, może do panierki wykorzystać wiórki kokosowe, też będą pyszne. Ciasteczka robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada, dlatego gdy ma się kilku małych pomocników do pieczenia, warto od razu przygotować podwójną porcję 🙂 Smacznego!

Składniki:

(porcja na 20 ciasteczek)

2 szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

250 g masła o temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

2 duże żółtka

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 szklanka orzechów włoskich

¼ szklanki dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wolno miksować masło z cukrem, aż do połączenia się składników. Dodać żółtka oraz esencję waniliową, zamieszać. Do masy stopniowo dodawać porcjami mąkę do uzyskania jednolitego ciasta.

Orzechy przesypać do miseczki. Za pomocą łyżki nabierać jednakowe porcje ciasta. W dłoniach formować kulki.

Każdą kulkę obtoczyć w orzechach i układać na blaszce, pozostawiając odstępy co 5 cm. W każdym ciastku po środku, za pomocą korka od wina lub kciuka, zrobić wgłębienie i napełnić je łyżeczką dżemu.

Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 minut do zrumienienia. Blachy z upieczonymi ciastkami odstawić na 5 minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć ciasteczka na kratkę do całkowitego ostudzenia.

* Ciastka można przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments