Food truck to nic innego jak restauracja na kołach. Niektóre pojazdy można spotkać w mieście w stałych miejscach, inne wyłącznie na dedykowanych zlotach. Rozmawiamy z właścicielami słodkiego food trucka, którzy przygotowują kołacze. 

Kołacze u Krętaczy serwują tradycyjne kołacze w słodkich odsłonach. Drożdżowe ciasto polane ciemną lub białą czekoladą obsypane jest jednym z czterech dodatków do wyboru i serwowane na ciepło. Kołacze podobnie jak inne restauracje na kółkach przyciągają miłośników kulinariów, którzy chcą spróbować nietypowych i pomysłowych potraw.

– Sezon foodtruckowy trwa zaledwie pół roku – wyjaśnia Mateusz Chmiel, właściciel Kołaczy u Krętaczy. Czy taki biznes w ogóle się opłaca? – Zazwyczaj w kolejce ustawiają się setki osób, a praca wre. Jednak nie zawsze jest tak dobrze, bo głównym czynnikiem wpływającym na zyski jest pogoda. Jeżeli na dworze leje przez większość dnia, to klientów jest raptem garstka. Uczestnicząc w zlocie należy opłacić miejsce postojowe. Czasem to koszt nawet tysiąca złotych – dodaje Mateusz Chmiel.

Dlaczego ludzie coraz chętniej wybierają food trucki zamiast odwiedzin w klasycznej restauracji? – Wystarczy rozejrzeć się dookoła. Wśród klientów nie widać osób po 50 roku życia. Food trucki to wciąż nowość, ale również swój nietypowy klimat, dlatego przyciąga to przede wszystkim młodych. W końcu fajnie jest wyjść z biura na przerwę i zjeść na dworze w luźnej atmosferze. Klient ma bezpośredni kontakt z kucharzem i może spokojnie porozmawiać czy pożartować. To przyciąga – wyjaśnia Chmiel.

Ilość produktów, nadających się do sprzedaży w food trucku, jest ograniczona. Sprzedający nie zajeżdżają sobie jednak drogi. – Pączki naprzeciwko są potencjalnie moją konkurencją. My ze sobą nie walczymy, my tu się wszyscy dobrze znamy i przyjaźnimy. Informujemy się nawzajem o zlotach i eventach. Wiem, że gdybym poszedł do Piotrusia po 30 kilogramów cukru, to bez problemu by mi je dał. W godzinach pracy razem gotujemy, potem spotykamy się za ciężarówkami i razem imprezujemy – przyznaje właściciel food trucka.

Aktualne położenie Kołaczy u Krętaczy można śledzić na ich Facebookowym profilu.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments