Znakomite ajerkoniaki, adwokaty, likiery jajeczne to doskonałe połączenie smaku, koloru i zapachu. Przygotowane na bazie naturalnych żółtek jaj kurzych, nadają się również jako dodatek do deserów. Ich kremowa konsystencja i niepowtarzalny smak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Osoby, które nie tolerują laktozy mogą przygotować swój likier na bazie mleka roślinnego. Ja najbardziej lubię przygotowany tradycyjnie ajerkoniak czekoladowy, na bazie mleczka migdałowego. Pycha!

Ajerkoniak

Składniki:

2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego)

1 szklanka cukru

6 żółtek

1 torebka cukru wanilinowego

1 szklanka spirytusu

Przygotowanie:

Mleko z cukrem zagotować.

W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem wanilinowym.

Do ubitych żółtek stopniowo dodawać wrzące mleko. Zamieszać, dodać spirytus i od razu przelać do butelek.

Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.

* Ajerkoniak z mleka krowiego potrafi bardzo zgęstnieć, więc najlepiej przechowywać likier w słoiku.

Wariant – Ajerkoniak czekoladowy:

Do zimnego mleka dodać również 2 łyżki kakao, wymieszać i zagotować.

Likier kokosowo-czekoladowy

Składniki:

150 ml winiaku (brandy, koniak)

200 ml śmietany kremówki

100 ml mleczka kokosowego

4 łyżki cukru

5 łyżek napoju kakaowego instant

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze do koktajli. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce, przed podaniem wstrząsnąć.

Likier jajeczny adwokat

Składniki:

200 ml wódki zbożowej

5 żółtek

1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego

150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce, przed podaniem wstrząsnąć.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Emanuel
Emanuel
1 rok temu

Harcerką była to wiele przeszła, książkę by mogła napisać.