Znakomite ajerkoniaki, adwokaty, likiery jajeczne to doskonałe połączenie smaku, koloru i zapachu. Przygotowane na bazie naturalnych żółtek jaj kurzych, nadają się również jako dodatek do deserów. Ich kremowa konsystencja i niepowtarzalny smak sprawiają, że chętnie po nie sięgamy przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Osoby, które nie tolerują laktozy mogą przygotować swój likier na bazie mleka roślinnego. Ja najbardziej lubię przygotowany tradycyjnie ajerkoniak czekoladowy, na bazie mleczka migdałowego. Pycha!
Ajerkoniak
Składniki:
2 szklanki mleka (krowiego, migdałowego)
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 torebka cukru wanilinowego
1 szklanka spirytusu
Przygotowanie:
Mleko z cukrem zagotować.
W osobnym naczyniu ubić żółtka z cukrem wanilinowym.
Do ubitych żółtek stopniowo dodawać wrzące mleko. Zamieszać, dodać spirytus i od razu przelać do butelek.
Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.
* Ajerkoniak z mleka krowiego potrafi bardzo zgęstnieć, więc najlepiej przechowywać likier w słoiku.
Wariant – Ajerkoniak czekoladowy:
Do zimnego mleka dodać również 2 łyżki kakao, wymieszać i zagotować.
Likier kokosowo-czekoladowy
Składniki:
150 ml winiaku (brandy, koniak)
200 ml śmietany kremówki
100 ml mleczka kokosowego
4 łyżki cukru
5 łyżek napoju kakaowego instant
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze do koktajli. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce, przed podaniem wstrząsnąć.
Likier jajeczny adwokat
Składniki:
200 ml wódki zbożowej
5 żółtek
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w shakerze. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce, przed podaniem wstrząsnąć.
Harcerką była to wiele przeszła, książkę by mogła napisać.