Chrzan jest genialnym dodatkiem, dzięki swojemu aromatowi i ostrości dodaje charakteru przekąskom. Można wykorzystać go na wiele sposobów, również do przygotowania eleganckich i prostych przystawek. Jest przy tym bardzo zdrowy, ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Jedzmy chrzan jak najczęściej, nie tylko od święta. Smacznego!
Brzoskwinie chrzanowe
Składniki:
4 połówki brzoskwiń z puszki
farsz:
4 łyżeczki startego, sparzonego chrzanu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz biały
listki tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Połówki owoców napełnić dekoracyjnie kremem za pomocy szprycki, wyłożyć na półmisek, ozdobić listkami tymianku.
Ruloniki chrzanowe z szynki lub łososia
Składniki:
4 plastry szynki konserwowej
Farsz:
4 łyżeczki startego chrzanu
2 łyżeczki majonezu
4 suszone śliwki bez pestek
sok z ½ cytryny
sól, cukier do smaku
kilka gałązek koperku do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki farszu zmiksować i doprawić do smaku solą i cukrem. Plasterki szynki posmarować farszem, zwinąć w ciasne ruloniki. Ułożyć na półmisku i ozdobić koperkiem.
* Plasterki szynki można zastąpić plastrami łososia wędzonego.
Parówki chrzanowo-serowe
Składniki:
4 cienkie parówki w naturalnym flaku
4 łyżeczki startego chrzanu
100 g startego łagodnego sera żółtego
Przygotowanie:
Parówki naciąć wzdłuż na 3 grubości. Chrzan wymieszać z serem. Parówki delikatnie nadziać przyrządzoną masą, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno.
Chrzanowe jaja na twardo
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki startego chrzanu
200 g wędzonej makreli bez skóry i ości
½ czerwonej papryki
sól i pieprz cytrynowy do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Rybę zmiksować z chrzanem i żółtkami. Do miseczki przełożyć zmiksowane żółtka z chrzanem, dodać drobno posiekaną paprykę, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Masą wypełnić połówki jajek, ułożyć na talerzu, ozdobić natką pietruszki.
* Zamiast makreli można wykorzystać wędzonego łososia lub halibuta.