Chrzan jest genialnym dodatkiem, dzięki swojemu aromatowi i ostrości dodaje charakteru przekąskom. Można wykorzystać go na wiele sposobów, również do przygotowania eleganckich i prostych przystawek. Jest przy tym bardzo zdrowy, ułatwia trawienie, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Jedzmy chrzan jak najczęściej, nie tylko od święta. Smacznego!

Brzoskwinie chrzanowe

Składniki:

4 połówki brzoskwiń z puszki

farsz:

4 łyżeczki startego, sparzonego chrzanu

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

sól, pieprz biały

listki tymianku do dekoracji

Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Połówki owoców napełnić dekoracyjnie kremem za pomocy szprycki, wyłożyć na półmisek, ozdobić listkami tymianku.

Ruloniki chrzanowe z szynki lub łososia

Składniki:

4 plastry szynki konserwowej

Farsz:

4 łyżeczki startego chrzanu

2 łyżeczki majonezu

4 suszone śliwki bez pestek

sok z ½ cytryny

sól, cukier do smaku

kilka gałązek koperku do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu zmiksować i doprawić do smaku solą i cukrem. Plasterki szynki posmarować farszem, zwinąć w ciasne ruloniki. Ułożyć na półmisku i ozdobić koperkiem.

* Plasterki szynki można zastąpić plastrami łososia wędzonego.

Parówki chrzanowo-serowe

Składniki:

4 cienkie parówki w naturalnym flaku

4 łyżeczki startego chrzanu

100 g startego łagodnego sera żółtego

Przygotowanie:

Parówki naciąć wzdłuż na 3 grubości. Chrzan wymieszać z serem. Parówki delikatnie nadziać przyrządzoną masą, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco lub na zimno.

Chrzanowe jaja na twardo

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo

4 łyżki startego chrzanu

200 g wędzonej makreli bez skóry i ości

½ czerwonej papryki

sól i pieprz cytrynowy do smaku

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na połówki, delikatnie wyjąć żółtka. Rybę zmiksować z chrzanem i żółtkami. Do miseczki przełożyć zmiksowane żółtka z chrzanem, dodać drobno posiekaną paprykę, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku. Masą wypełnić połówki jajek, ułożyć na talerzu, ozdobić natką pietruszki.

* Zamiast makreli można wykorzystać wędzonego łososia lub halibuta.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments