Zimne sosy świetnie pasują do jaj na twardo, wędlin, pieczonych mięs i pasztetów. Doskonale komponują się również jako dodatek do pieczonych warzyw korzeniowych. Wzbogacają dania, urozmaicają je i sprawiają, że zwykłe jajko na twardo staje się wykwintną przystawką. Majonez jest kaloryczny, dlatego zachęcam do wypróbowania sosów, których bazę stanowi jogurt naturalny, też będzie pysznie! Smacznego 🙂
Sos pikantny z keczupem
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki pikantnego keczupu
3 łyżki chrzanu
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki
Sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki starannie wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem.
Sos serowy
Składniki:
100 g obsuszonego oscypka
4 ząbki czosnku
1 żółtko
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 szczypty soli
1 szczypta cukru pudru
2 szczypty pieprzu białego
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z solą i cukrem (można wykorzystać mikser). Nie przerywając ucierania dodać ocet, a potem cieniutką strużką dolewać olej. Gdy majonez zgęstnieje, doprawić go pieprzem.
Oscypek zetrzeć na drobnej tarce. Do majonezu dodać starty ser, wyciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać. Przed podaniem schłodzić.
Sos czosnkowo-ogórkowy
Składniki:
50 dag naturalnego serka homogenizowanego
1 świeży ogórek wężowy
½ pęczka koperku
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce. Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć ogórek, koperek, czosnek, zamieszać. Dodać serek, oliwę i ocet, zamieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Sos tuńczykowy
Składniki:
1 szklanka majonezu
1 puszka tuńczyka
5 filecików sardeli (anchois)
4 łyżeczki marynowanych kaparów
pieprz biały, sól
Przygotowanie:
Zmiksować majonez z tuńczykiem, sardelami i 3 łyżeczkami marynowanych kaparów. Doprawić pieprzem i solą. Pozostałe kapary wykorzystać do dekoracji sosjerki.
Sos musztardowy
Składniki:
1 szklanka gęstej śmietany
3 łyżki ostrej musztardy
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Jajko obrać i drobno posiekać. Do sosu dodać jajko i koperek, delikatnie wymieszać.