Zimne sosy świetnie pasują do jaj na twardo, wędlin, pieczonych mięs i pasztetów. Doskonale komponują się również jako dodatek do pieczonych warzyw korzeniowych. Wzbogacają dania, urozmaicają je i sprawiają, że zwykłe jajko na twardo staje się wykwintną przystawką. Majonez jest kaloryczny, dlatego zachęcam do wypróbowania sosów, których bazę stanowi jogurt naturalny, też będzie pysznie! Smacznego 🙂

Sos pikantny z keczupem

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego

½ szklanki pikantnego keczupu

3 łyżki chrzanu

3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki

Sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki starannie wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem.

Sos serowy

Składniki:

100 g obsuszonego oscypka

4 ząbki czosnku

1 żółtko

½ szklanki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

2 szczypty soli

1 szczypta cukru pudru

2 szczypty pieprzu białego

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z solą i cukrem (można wykorzystać mikser). Nie przerywając ucierania dodać ocet, a potem cieniutką strużką dolewać olej. Gdy majonez zgęstnieje, doprawić go pieprzem.

Oscypek zetrzeć na drobnej tarce. Do majonezu dodać starty ser, wyciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać. Przed podaniem schłodzić.

Sos czosnkowo-ogórkowy

Składniki:

50 dag naturalnego serka homogenizowanego

1 świeży ogórek wężowy

½ pęczka koperku

6 ząbków czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ogórek umyć i zetrzeć na grubej tarce. Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć ogórek, koperek, czosnek, zamieszać. Dodać serek, oliwę i ocet, zamieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Sos tuńczykowy

Składniki:

1 szklanka majonezu

1 puszka tuńczyka

5 filecików sardeli (anchois)

4 łyżeczki marynowanych kaparów

pieprz biały, sól

Przygotowanie:

Zmiksować majonez z tuńczykiem, sardelami i 3 łyżeczkami marynowanych kaparów. Doprawić pieprzem i solą. Pozostałe kapary wykorzystać do dekoracji sosjerki.

Sos musztardowy

Składniki:

1 szklanka gęstej śmietany

3 łyżki ostrej musztardy

1 jajko ugotowane na twardo

1 łyżka posiekanego koperku

sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać śmietanę z musztardą, dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Jajko obrać i drobno posiekać. Do sosu dodać jajko i koperek, delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o