Tego lata porzeczki obrodziły. Te małe, kwaśne kuleczki są skarbnicą witamin i minerałów. Dzięki wysokiej zawartości potasu, witamin C i PP, żelaza i antyoksydantów, czerwone porzeczki sprawdzą się w walce z chorobami układu krążenia i zaburzeniami żołądkowymi, zapobiegną nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy oraz oczyszczą nasz organizm z toksyn. Poniżej prezentujemy cztery przepisy z czerwoną porzeczką na lato i na zimę.

Sos z czerwonej porzeczki do mięs

1 szklanka czerwonych porzeczek

1/2 szklanki wody

płynny miód

ocet winny (czerwony)

1 gałązka rozmaryn

sól, pieprz, ewentualnie cukier

Porzeczki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy 3 łyżki miodu i 1 łyżkę octu, gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy posiekaną gałązkę świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego. Dusimy kolejne 20 minut. Po ostygnięciu miksujemy blenderem. Solimy, pieprzymy i ewentualnie dosładzamy do smaku.

Lemoniada porzeczkowa

400 g czerwonych porzeczek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego

sok z 1 cytryny

opcjonalnie:

listki mięty

plasterki cytryny

kostki lodu

Cukier z wodą i wanilią zagotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Porzeczki zmiksować, następnie przecisnąć przez sito, dociskając łyżką. Sok porzeczkowy połączyć z syropem cukrowym i sokiem z cytryny. Przestudzić. Tak powstałą bazę rozlewać do połowy szklanek i rozcieńczać wodą. Opcjonalnie dodać listki mięty, plasterki cytryny i kostki lodu.

Deser bezowy z owocami leśnymi (szybsza i prostsza wersja tortu Pavlovej)

400 g owoców leśnych (porzeczka, malina, jeżyna, granat)

400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

cukier puder

Składniki na bezy

6 białek

szklanka cukru drobnego

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Białka ubić z solą. Stopniowo po łyżce dodawać cukru, cały czas ubijając. Piana ma być sztywna. Pod koniec wlać łyżeczkę octu i delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną. Łyżką nakładać masę na wyłożoną papierem blaszkę. Piec 2 minuty w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do wyschnięcia. Na wystudzone bezy wyłóż kremówkę ubitą z cukrem pudrem, na wierzch sypnij garść owoców. Całość przyprósz cukrem pudrem.

Również efektownym deserem będzie jego warstwowa wersja w pucharku:

Do pucharków wysyp połowę owoców. Pokrusz bezy na średniej wielkości kawałki i wysyp połowę na warstwę owoców. Polej połową ubitej kremówki. Powtórz tę kolejność z pozostałymi składnikami – wyłóż pozostałe owoce, śmietankę i na końcu bezy.

Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty

2 kg czerwonej porzeczki

1 kg cukru

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

listki mięty

Porzeczkę umieścić w dużym słoju, zasypać cukrem. Przykryć ściereczką i pozostawić na kilka dni, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po tym czasie do słoja dodać kilkanaście listków mięty, zalać spirytusem rozcieńczonym wódką. Odstawić. Po upływie dwóch miesięcy odcisnąć sok z owoców, przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kazia
5 lat temu

Ciekawe przepisy!