Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witamin oraz drogocennej dla układu trawiennego flory bakteryjnej. O jej niesamowitych właściwościach leczniczych pisał już Hipokrates w IV w. p. n. e. Ponadto, kapusta kiszona jest bardzo smaczna i nic dziwnego, że jest składnikiem wielu dań w polskiej kuchni. Należy unikać kapusty pasteryzowanej, gdyż traci ona bezpowrotnie swoje właściwości zdrowotne i najlepiej kupować kapustę prosto z beczki. Kapusta kiszona z tartą marchewką i cebulą, polana oliwą i okraszona kminkiem znana jest w każdym domu. Warto spróbować nowych wariantów surówek z kapustą w roli głównej. Kiszona kapusta wspaniale komponuje się z buraczkami, jabłkami, kiszonymi ogórkami oraz egzotycznym melonem. Zapraszam do spróbowania nowych przepisów. Na zdrowie!
Surówka z kapusty kiszonej po generalsku
Składniki:
400 g kapusty kwaszonej
200 g papryki konserwowej
1 seler
2 jabłka
1 łyżka oleju
Pęczek natki pietruszki
Sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Selera oczyścić, ugotować w skórce. Ostudzić i obrać ze skórki.
Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne.
Jabłka oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kapustę pokroić.
Paprykę pokroić na paseczki.
Połączyć kapustę ze startymi jabłkami, selerem, papryką. Polać olejem, doprawić do smaku. Całość posypać natką pietruszki.
Surówka z kapusty kiszonej po litewsku
Składniki:
400 g kapusty kwaszonej
2 buraki ćwikłowe
Pęczek natki pietruszki
1 cebula
1 łyżka oliwy
Sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki oczyścić, umyć, upiec w piekarniku. Po ostudzeniu obrać i pokroić na paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kapustę pokroić, połączyć z burakami i pokrojoną w kostkę cebulą.
Całość wymieszać z oliwą oraz przyprawami.
Posypać natką pietruszki.
Surówka z kapusty kiszonej z melonem
Składniki:
400 g kapusty kwaszonej
250 g melona
50 g rodzynek
1 łyżka oliwy
Sól, cukier, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę posiekać.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
Melona obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, polać oliwą i dodać przyprawy do smaku. Zamieszać.