Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witamin oraz drogocennej dla układu trawiennego flory bakteryjnej. O jej niesamowitych właściwościach leczniczych pisał już Hipokrates w IV w. p. n. e. Ponadto, kapusta kiszona jest bardzo smaczna i nic dziwnego, że jest składnikiem wielu dań w polskiej kuchni. Należy unikać kapusty pasteryzowanej, gdyż traci ona bezpowrotnie swoje właściwości zdrowotne i najlepiej kupować kapustę prosto z beczki. Kapusta kiszona z tartą marchewką i cebulą, polana oliwą i okraszona kminkiem znana jest w każdym domu. Warto spróbować nowych wariantów surówek z kapustą w roli głównej. Kiszona kapusta wspaniale komponuje się z buraczkami, jabłkami, kiszonymi ogórkami oraz egzotycznym melonem. Zapraszam do spróbowania nowych przepisów. Na zdrowie!

Surówka z kapusty kiszonej po generalsku

Składniki:

400 g kapusty kwaszonej

200 g papryki konserwowej

1 seler

2 jabłka

1 łyżka oleju

Pęczek natki pietruszki

Sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Selera oczyścić, ugotować w skórce. Ostudzić i obrać ze skórki.

Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne.

Jabłka oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kapustę pokroić.

Paprykę pokroić na paseczki.

Połączyć kapustę ze startymi jabłkami, selerem, papryką. Polać olejem, doprawić do smaku. Całość posypać natką pietruszki.

Surówka z kapusty kiszonej po litewsku

Składniki:

400 g kapusty kwaszonej

2 buraki ćwikłowe

Pęczek natki pietruszki

1 cebula

1 łyżka oliwy

Sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki oczyścić, umyć, upiec w piekarniku. Po ostudzeniu obrać i pokroić na paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Kapustę pokroić, połączyć z burakami i pokrojoną w kostkę cebulą.

Całość wymieszać z oliwą oraz przyprawami.

Posypać natką pietruszki.

Surówka z kapusty kiszonej z melonem

Składniki:

400 g kapusty kwaszonej

250 g melona

50 g rodzynek

1 łyżka oliwy

Sól, cukier, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę posiekać.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem.

Melona obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki połączyć, polać oliwą i dodać przyprawy do smaku. Zamieszać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments