Przysłowie egipskie mówi, że jedna czwarta z tego, co się je, trzyma nas przy życiu, a pozostałe trzy czwarte, trzymają przy życiu naszego lekarza. Warzywa to zdrowie, więc jedzmy surówki, zwłaszcza na wiosnę. Czym są mniej przetworzone i krócej przechowywane tym smaczniejsze i wartościowsze. Surówki, zwłaszcza te na wiosnę można jeść nie licząc kalorii i nie kontrolując wielkości porcji. Są uniwersalnym posiłkiem, na każdą porę dnia i komponują się z wszelkimi dodatkami. Spróbujcie libańskiej surówki pachnącej miętą oraz warszawskiej surówki wiosennej z jajkami. Jako ciekawostkę polecam węgierską sałatę z gorącym tłuszczem, podawaną często w moim rodzinnym domu. Na zdrowie!
Libańska surówka wiosenna
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
2 pory
2 ogórki
1 szklanka jogurtu
2 łyżki oliwy
Sok z cytryny
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
1 łyżka posiekanej mięty
Koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Rzodkiewkę umyć starannie, pokroić w drobną kostkę.
Pory drobno posiekać, ogórki pokroić w cienkie plasterki.
Sos:
Do miski włożyć jogurt, wyciśnięty sok z 1 cytryny, sól, pieprz, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz miętę, zamieszać.
W salaterce połączyć warzywa, polać sosem, przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Warszawska surówka wiosenna
Składniki:
1 główka sałaty
2 jajka ugotowane na twardo
1 długi ogórek
1 pęczek cebulki dymki
1 pęczek rzodkiewek
1 szklanka śmietany
Koperek, natka pietruszki
Sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Dymkę umyć, dokładnie osączyć, przyciąć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie plasterki, a szczypior drobno posiekać.
Rzodkiewki umyć, pokroić w drobne plasterki.
Sałatę umyć, osączyć, pokroić w szerokie paski.
Ogórek pokroić w półplasterki.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej salaterki, zamieszać.
Jaja pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
Śmietanę posolić o lekko dosłodzić do smaku.
Całość salaterki zalać śmietaną, posypać zieleniną.
Węgierska sałata po seklersku
Składniki:
1 duża główka sałaty
5 dag wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Sałatę umyć i odsączyć, liście obsuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce.
Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko stopić na patelni. Dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zamieszać.
Polać sałatę gorącym tłuszczem z patelni, posypać skwarkami i od razu podawać.
Uwaga!
Tak przyrządzoną sałatę je się bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż traci na smaku, czekając na podanie.
Żydowska surówka wiosenna
Składniki:
2 pomidory
2 ogórki
150 g białego sera
1 pęczek dymki
Koperek, natka pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
¼ szklanki oliwy
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i ogórki pokroić w półplasterki.
Dymkę umyć, dokładnie osączyć, przyciąć szczypior. Cebulki pokroić w cienkie plasterki, a szczypior drobno posiekać.
Sos:
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać posiekaną świeżą miętę.
W salaterce wymieszać pomidory, ogórki i dymkę. Polać sosem. Na wierzchu rozłożyć rozkruszony biały ser. Całość obficie posypać zieleniną.