Polacy kochają leśne grzyby, uwielbiają je zbierać i jeść. Grzyby suszy się, marynuje, mrozi, wekuje, kisi, gotuje, smaży, zapieka i robi nawet nalewki lecznicze. Bez grzybów nie wyobrażamy sobie dań świątecznych, bigosów i cudownych omletów. Dania z leśnych grzybów są zawsze prawdziwym rarytasem, dlatego warto z nimi eksperymentować i przyrządzać nowe potrawy. Jedyną wadą grzybów jest to, że nawet jadalne, w wyniku nieprawidłowego przechowywania lub obróbki mogą stać się toksyczne. Dlatego uważajcie z grzybami. Smacznego!
Szaleństwo grzybowe
Składniki:
8 ziemniaków
40 dag grzybów
3 cebule
1 łyżka mąki
Masło do smażenia
¼ szklanki śmietany
natka pietruszki, koperek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i obgotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć na głębokiej patelni. Do patelni dodać grzyby, zamieszać i całość podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Usmażyć na osobnej patelni, uważając by jej nie przypalić. Połączyć z mąką i śmietaną, dodać przyprawy. Zagotować.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć podsmażone ziemniaki z grzybami, na wierzchu sos cebulowy. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-200 stopni C. Piec maksymalnie 10 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.
Leśnie grzyby po prowansalsku
Składniki:
80 dag leśnych grzybów
100 ml oleju
2 cebule
Sok z 1cytryny
½ pęczka natki pietruszki
200 ml białego, wytrawnego wina
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić na spore kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać grzyby i smażyć razem około 15 minut. Zawartość patelni skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Dodać wino i nadal dusić na małym ogniu przez kilka minut. Podawać od razu po przygotowaniu.
* Doskonale potrawa smakuje z bagietką i zieloną sałatą.
Borowiki w pomidorach
Składniki:
50 dag świeżych borowików
1 puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory
2 ząbki czosnku
1 cebula
masło, oliwa
świeża bazylia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kapelusze pokroić w paski, nóżki w talarki. Cebulę pokroić w plastry.
Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmażyć. Do patelni dodać grzyby i smażyć około 7 minut. Następnie dodać pomidory (świeże pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę). Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Posolić i popieprzyć, zdjąć z ognia i posypać świeżą bazylią.
* Przed podaniem można danie posypać startym parmezanem.