Cudowna przystawka z bakłażanów, cebuli i cytryny. Łączy w sobie łagodność słodkiego bakłażana z ostrością cebuli z chilli oraz kwaskowością cytryny. Do tego wszystkiego wspaniały aromat egzotycznych przypraw. Zapałałam do tej przystawki miłością od pierwszego kęsa. Warto nią zaskoczyć gości i wprowadzić na stałe do menu. Dziękuję Ci Mirello, że dałaś mi przepis na to wspaniałe danie. Smacznego bakłażana! 🙂
Składniki:
2 duże bakłażany (razem z szypułkami) około 750 gr
150 ml oliwy
4 cebule
1 ½ chilli
1 ½ mielonego kuminu
1 łyżeczka sumaku*
50 gram sera feta
1 średniej wielkości cytryna
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C ( 200 stopni C z termoobiegiem).
Bakłażany ponacinać w kratkę, posmarować 100 ml oliwy o posyp solą i pieprzem. Ułożyć je ponacinaną stroną do góry, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 45 minut, aż miąższ będzie złotobrązowy i całkowicie miękki.
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Posolić.
W czasie pieczenia bakłażanów, mocno rozgrzać dużą patelnię, dodać oliwę. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć przez 8 minut, często mieszając, do momentu uzyskania przez cebulę chrupkości i ciemnego koloru.
Chilli posiekać usuwając pestki.
Do cebuli dodać mielony kumin, sumak i ¾ posiekanej chilli. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać pokruszoną na duże kawałki fetę, smażyć przez minutę delikatnie mieszając. Zdjąć patelnię z ognia.
Cytrynę obrać ze skórki, łącznie z białą jej częścią. Usunąć pestki i poszatkować w grubą kostkę.
W małej miseczce pomieszać poszatkowaną cytrynę z sokiem, pozostałe chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Upieczone bakłażany przełożyć na półmisek, polać sosem cytrynowym z miseczki. Wyłożyć usmażoną cebulę z fetą.
Wariant bankietowy:
Bakłażana pokroić na plastry ( grubość 1 – 1,5 cm) posolić, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C (200 stopni C z termoobiegiem). Piec w piekarniku około 30 minut, aż miąższ będzie złotobrązowy i całkowicie miękki.
Upieczone plastry bakłażana przełożyć farszem jak wyżej, formując małe przystawki.
* sumak – jest to przyprawa bardzo popularna na Wschodzie, charakteryzuje się lekko owocowo-kwaśnym smakiem. Stosowana jest często zamiast octu i soku z cytryny. Można ją już nabyć i w naszym kraju.