Na tłusty czwartek lubelskie piekarnie szykują tysiące pączków. Największą popularnością cieszą się te z nadzieniem owocowym, ale i z czekoladą. Zajrzeliśmy na halę produkcyjną, by zobaczyć, jak wygląda proces tworzenia pączków w piekarni Grela w Mełgwi.

Proces tworzenia pączków zaczyna się od zrobienia ciasta. – Ciasto na pączka jest ciastem drożdżowym, dlatego stawiamy najpierw zaczyn. Dodajemy do niego cukier, świeże jaja i margarynę. Później wyrabiamy ciasto i formujemy okrągłego pączka. Taki gotowy kęs musi sobie odpocząć i urosnąć, więc zostaje to poddane procesowi garowania. Wtedy pączek rośnie – tłumaczy Agnieszka Duda-Grela z piekarni Grela w Lublinie.

Po osiągnięciu właściwego rozmiaru, pączka poddaje się procesowi smażenia. – My do tego używamy linii do smażenia, która pobiera sobie sama pączka, wysmaża go bardzo równomiernie i następnie po wyciągnięciu go z tłuszczu produkt idzie do nadziania. Nasze pączki są nadziewane głównie marmoladą owocową, ewentualnie adwokatem, jak również toffi i czekoladą – zaznacza właścicielka piekarni.

Po nadzianiu pączki są lukrowane. – Proces robienia pączków jest bardzo czasochłonny, zwłaszcza jeśli chodzi o zrobienie rozczynu i rozrost tego pączka. Niedopilnowanie tych etapów skutkuje tym, że jest on niewłaściwej jakości. To jest najistotniejsze – podkreśla nasza ekspertka.

Na tłusty czwartek piekarnia Grela przygotowuje około 100 tysięcy pączków. – Największą popularnością cieszą się te owocowe i takich robimy najwięcej na tłusty czwartek. Robimy też pączka z nadzieniem czekoladowym, który jest dodatkowo ozdobiony czekoladą na wierzchu – wylicza.

W tłusty czwartek trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, na szczęście. Tak głosi przesąd, z którym zgadza się pani Agnieszka. – To jest prawda! (śmiech) I bardzo słodka tradycja, zwłaszcza że przed nami będzie okres Wielkiego Postu – podsumowuje Agnieszka Duda-Grela, właściciel lubelskiej piekarni Grela.

Fot. Dominika Polonis

1Zobacz galerię zdjęć

Wczytaj kolejne zdjęcia

Z powrotem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments