Każdy ma swoją ulubioną pizzę i sprawdzone miejsce, w którym jest serwowana. Czasami warto ją upiec samemu, zwłaszcza że nie jest to skomplikowane. Najważniejsze we wszystkich rodzajach pizzy jest ciasto, dlatego zaczynamy od sprawdzonego, podstawowego przepisu. Najsłynniejsza pizza – neapolitańska – ma ciasto cieniutkie, aromatyczny wierzch i wypiekana jest w specjalnych piecach. Bez problemu można ją zrobić w domu, w każdym typie piekarnika. Warto spróbować również nietypowej pizzy z ziołami i oliwkami oraz pizzy z tuńczykiem i gruszką. Smacznego pieczenia!
Ciasto na pizzę
Składniki:
250 g mąki
15 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę z solą wsypać do ogrzanej miski.
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać, aż wyrosną.
Wyrobić ciasto (dodając w miarę potrzeby wody) i uformować kulę. Wysmarować ciasto olejem i włożyć do miski. Gdy podwoi swoją objętość formować placki.
Pizza neapolitańska
Składniki:
350 g mąki
15 g drożdży
100 g sera ementaler
½ kg dojrzałych pomidorów
1 łyżeczka lubczyku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe tak jak w przepisie podstawowym. Formować krążki o średnicy ok. 20-25 cm lub jeden duży o grubości 1 cm. Ciasto posmarować olejem.
Pomidory pozbawić skórki i nasion, pokroić.
Na wierzchu ciasta układać pomidory, tak gęsto, by pokryły całą powierzchnię.
Wymieszać ze sobą sól, pieprz, lubczyk, posypać po wierzchu.
Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Posypać ciasto z pomidorami.
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Pizza z ziołami i oliwkami
Składniki:
400 g mąki
200 g smalcu i masła
2-3 jaja
4 łyżki oleju
3 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 kg pomidorów
3 łyżki lubczyku
2 łyżki bazylii
1 listek laurowy
2 łyżeczki cukru
wydrążone z pestek oliwki
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, smalcu i masła oraz jaj zagnieść ciasto i odłożyć je na 1 godzinę do lodówki.
Wyjąć ciasto, formować krążki o średnicy 18-20 cm i grubości 5-7 mm. Piec w gorącym piekarniku wypiekając do połowy. Placki powinny mieć dookoła niziutki rancik.
Przygotować sos:
Cebulę i czosnek posiekać, przełożyć do rondla, przesmażyć na oleju tak, by cebula była miękka i przezroczysta (nie zarumieniona).
Pomidory pozbawić skórki i pestek. Dodać do cebuli i dusić z przyprawami ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na upieczone placki nałożyć przygotowany sos i oliwki (10-12 na jedną pizzę), pokropić kilkoma kroplami oliwy i posypać świeżą zieloną pietruszką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut.
Pizza z tuńczykiem i gruszką
400 g ciasta na pizzę
1 puszka tuńczyka w oliwie
2 cebule
3 twarde gruszki
400 g pomidorów
1 łyżeczka lubczyku (majeranku)
filety anchois i oliwki (do dekoracji)
orzechy włoskie
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe tak jak w przepisie podstawowym. Formować krążki o średnicy ok. 25 cm z rancikiem. Ciasto posmarować olejem.
Sos:
Odsączyć tuńczyka z oleju. Cebulę posiekać.
Gruszki obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w ósemki.
Pomidory pokroić w plasterki.
W rondlu, na oleju z tuńczyka przesmażyć cebulę i gruszki. Dodać pomidory i tuńczyka. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów. Dodać zioła i przyprawy.
Na ciasto wyłożyć sos, przybrać anchois, oliwkami i orzechami.
Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 30 minut.