Każdy ma swoją ulubioną pizzę i sprawdzone miejsce, w którym jest serwowana. Czasami warto ją upiec samemu, zwłaszcza że nie jest to skomplikowane. Najważniejsze we wszystkich rodzajach pizzy jest ciasto, dlatego zaczynamy od sprawdzonego, podstawowego przepisu. Najsłynniejsza pizza – neapolitańska – ma ciasto cieniutkie, aromatyczny wierzch i wypiekana jest w specjalnych piecach. Bez problemu można ją zrobić w domu, w każdym typie piekarnika. Warto spróbować również nietypowej pizzy z ziołami i oliwkami oraz pizzy z tuńczykiem i gruszką. Smacznego pieczenia!

Ciasto na pizzę

Składniki:

250 g mąki

15 g drożdży

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę z solą wsypać do ogrzanej miski.

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać, aż wyrosną.

Wyrobić ciasto (dodając w miarę potrzeby wody) i uformować kulę. Wysmarować ciasto olejem i włożyć do miski. Gdy podwoi swoją objętość formować placki.

Pizza neapolitańska

Składniki:

350 g mąki

15 g drożdży

100 g sera ementaler

½ kg dojrzałych pomidorów

1 łyżeczka lubczyku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować ciasto drożdżowe tak jak w przepisie podstawowym. Formować krążki o średnicy ok. 20-25 cm lub jeden duży o grubości 1 cm. Ciasto posmarować olejem.

Pomidory pozbawić skórki i nasion, pokroić.

Na wierzchu ciasta układać pomidory, tak gęsto, by pokryły całą powierzchnię.

Wymieszać ze sobą sól, pieprz, lubczyk, posypać po wierzchu.

Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Posypać ciasto z pomidorami.

Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Pizza z ziołami i oliwkami

Składniki:

400 g mąki

200 g smalcu i masła

2-3 jaja

4 łyżki oleju

3 cebule

1 duży ząbek czosnku

1 kg pomidorów

3 łyżki lubczyku

2 łyżki bazylii

1 listek laurowy

2 łyżeczki cukru

wydrążone z pestek oliwki

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z mąki, smalcu i masła oraz jaj zagnieść ciasto i odłożyć je na 1 godzinę do lodówki.

Wyjąć ciasto, formować krążki o średnicy 18-20 cm i grubości 5-7 mm. Piec w gorącym piekarniku wypiekając do połowy. Placki powinny mieć dookoła niziutki rancik.

Przygotować sos:

Cebulę i czosnek posiekać, przełożyć do rondla, przesmażyć na oleju tak, by cebula była miękka i przezroczysta (nie zarumieniona).

Pomidory pozbawić skórki i pestek. Dodać do cebuli i dusić z przyprawami ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Na upieczone placki nałożyć przygotowany sos i oliwki (10-12 na jedną pizzę), pokropić kilkoma kroplami oliwy i posypać świeżą zieloną pietruszką. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10-15 minut.

Pizza z tuńczykiem i gruszką

400 g ciasta na pizzę

1 puszka tuńczyka w oliwie

2 cebule

3 twarde gruszki

400 g pomidorów

1 łyżeczka lubczyku (majeranku)

filety anchois i oliwki (do dekoracji)

orzechy włoskie

1 łyżka oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować ciasto drożdżowe tak jak w przepisie podstawowym. Formować krążki o średnicy ok. 25 cm z rancikiem. Ciasto posmarować olejem.

Sos:

Odsączyć tuńczyka z oleju. Cebulę posiekać.

Gruszki obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w ósemki.

Pomidory pokroić w plasterki.

W rondlu, na oleju z tuńczyka przesmażyć cebulę i gruszki. Dodać pomidory i tuńczyka. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów. Dodać zioła i przyprawy.

Na ciasto wyłożyć sos, przybrać anchois, oliwkami i orzechami.

Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 30 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments